În ultimii ani, orașe mici și chiar zone rurale din România au devenit din ce în ce mai populare în rândul specialiștilor tineri din Generația Z. Această tranziție către un mediu mai modest, mai liniștit, este susținută de mai mulți factori. Printre cei mai importanți se numără accesibilitatea, schimbările pozitive la nivelul stilului de viață, oportunitățile privind lucrul de la distanță, dar chiar și iubirea sau pasiunea față de patrimoniul cultural menținut de aceste zone. Astfel, din ce în ce mai mulți specialiști Gen Z aleg să lase în urmă forfota orașului. Fie că este vorba de dezvoltatori de jocuri pentru Vlad Cazino, de oameni de afaceri, antreprenori, specialiști, experți în consultanță și așa mai departe – cu toții vor o felie din plaiurile românești mai puțin aglomerate.
Accesibilitate și piață imobiliară plină de oportunități
De departe cel mai important aspect este costul redus de trai, în special în comparație cu orașe precum Cluj-Napoca sau București. Orașele mici sau zonele rurale sunt caracterizate de un cost semnificativ redus la chirii și cheltuieli uzuale zilnice. Astfel, specialiștii Generației Z consideră aceste aspecte mai utile pentru visul lor de a deveni proprietari de imobil/locuință, de exemplu. Totodată, anumite regiuni rurale ale României beneficiază de fonduri UE care favorizează dezvoltarea infrastructurii, implicit crearea de locuri de muncă. Aceste investiții sunt însoțite de nevoia de specialiști în anumite domenii, printre altele.
Revoluția lucrului de la distanță
Desigur, specialiștii în domeniile care pot fi accesate de la distanță sunt cei mai deschiși să se mute într-un oraș mic. De altfel, România este cunoscută, renumită chiar la nivel european pentru infrastructura de internet pe care o posedă, existentă la standarde înalte chiar și în zonele rurale. Astfel, specialiștii pot lucra în liniște chiar și în zonele extrem de rurale, motiv pentru care Transilvania este de obicei ținta acestora. Evident, totul se datorează flexibilității privind viața profesională din ziua de astăzi – din ce în ce mai multe industrii au acces la lucru de la distanță. Prin urmare, centrele urbane, anume orașele mari, nu mai reprezintă o necesitate pentru specialiștii Gen Z.
Patrimoniul cultural și stilul de viață aferent
Satele din România sunt recunoscute pentru faptul că păstrează arhitectura trecutului, tradițiile locale, precum și festivalurile timpurilor trecute. Acestea aspecte contribuie unui sentiment de atemporalitate și conexiune cu patrimoniul cultural care atrage persoanele în căutarea unei vieți mai încete, mai liniștite. Totodată, tinerii Gen Z din ziua de astăzi sunt atrași de diverse practici prietenoase cu mediul, acestea fiind prevalente în zonele rurale. Printre acestea se numără cultivarea plantelor, legumelor, precum și interacțiunea cu meșteșugurile tradiționale.
Comunitatea și sentimentul de apartenență
Orașele de dimensiuni mici au comunități aparte, implicit oferă un sentiment de apartenență oricărei persoane care decide să se alipească comunității respective. Astfel, specialiștii Gen Z nu trebuie pur și simplu să locuiască acolo. Aceștia se pot integra cu ușurință în evenimentele și organizațiile locale – întregul mediu promovează susținerea din acest punct de vedere. Totodată, orașele mici vin cu nenumărate oportunități de antreprenoriat. Mai exact, tinerii specialiști ai Generației Z pot decide să facă o reconversie profesională și să-și deschidă o afacere la nivel local. Mediul este unul deloc competitiv, aceștia bucurându-se totodată și de sprijinul comunității.
Studiile arată faptul că o mare parte din români se mută înapoi în orașele mici și în zonele rurale după ce au avut parte de experiența urbană. Această tendință este alimentată de o dorință puternică de simplitate, dar mai ales de o mai bună calitate a vieții care este dusă în aceste zone. Aproape fiecare persoană dorește în același timp să se reconecteze cu rădăcinile sale. Foarte mult timp, noile generații, în special Gen Z, ale României au tot simțit nevoia să plece. Acum, tinerii specialiști care au oportunitatea de a lucra de la distanță folosesc acest prilej pentru a trăi viața pe care o doresc – într-un oraș sau sat mic, departe de aglomerație!