Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A trăit în vremea împăratului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorită vitejiei și victoriilor sale, ajunge conducător de armată. În anul 303, împăratul Diocletian va începe lupta împotriva creștinilor. Au fost dărâmate laăașuri de cult, interzise adunările creștinilor, arse cărțile sfinte, iar cei ce refuzau să aducă jertfă zeilor erau uciși. În fața acestei situații, Sfântul Gheorghe nu se ferește să-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care va fi întemnițat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept etc, dar nicio tortură nu l-a făcut să renunțe la credința sa. Cei prezenți la aceste suferințe, uimiți de faptul că Sfântul Gheorghe a rămas nevătămat și că a înviat un mort, au renunțat la credința păgână și au primit credința în Hristos. Minunea învierii celui decedat a convins-o și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Diocletian, să îmbrățișeze creștinismul. Sfântul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste încercări au fost zadarnice. Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, Sfântul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.
Sfântul Gheorghe este ocrotitorul multor state și orașe din lume, precum și al armatei române. Armata Română l-a luat ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în anul 1920, pentru a-i întări pe militarii români în lupta lor pentru apărarea țării. De altfel, 23 aprilie – Sf. Mare Mucenic Gheorghe – este Ziua Forțelor Terestre. (sursa: crestinortodox.ro)
În evidențele Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt peste un milion de români care poartă numele Gheorghe sau derivate. Circa două treimi sunt bărbați. Dintre ceștia, cele mai frecvente nume sunt: Gheorghe – 402.099; George – 159.761; Georgian – 29.408; Gheorghiță – 21.434; Georgel – 12.285; Gigi – 8.659. Peste 368.000 de românce își serbează astăzi onomastica. Cele mai frecvente nume sunt: Georgiana – 155. 949; Georgeta – 114.809; Gheorghița – 24.212; Gina – 21.167; Geta – 14.489; Gherghina – 14.293.