vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăOpiniiÎntrebări de pre-învestire

Întrebări de pre-învestire

Nici nu s-a răcit suflul desemnării ”surpriză” a lui Dacian Cioloș în funcția de prim ministru, că executivul lui nenăscut se confruntă, deja, cu probleme. Acestea vin, bineînțeles, de la partide și politicieni. Indiferent de mesajele societății civile și de starea de revoltă care se manifestă acum în societatea românească, politicienii fac doar ce știu: campanie electorală pe banii noștri. Într-un avânt proletar desfrânat, parlamentarii puterii și cei ai opoziției (cu mici excepții) au votat anul acesta măsuri sociale de un populism electoral evident. Inclusiv cu câteva zile înainte de învestire, parlamentarii de toate culorile i-au aruncat viitorului cabinet tehnocrat o tolbă plină cu majorări de salarii, pensii și altele asemenea. Fără fundament bugetar clar, pe termen scurt și mediu, fără un plan de investiții și o prognoză realistă de creștere a veniturilor bugetare. Ce va face viitorul guvern Cioloș? Cum va alcătui bugetul național pe anul următor? Va avea forța să renunțe, să amâne o serie de măsuri populiste care împovărează bugetul?
Ce fac, între timp, partidele? În afară de a-și arăta mărinimia electorală pe spatele românilor care muncesc în mediul privat, ce îi mai preocupă pe politicieni? Cum vor ”juca” în continuare, în opoziție sau la putere? Sau o zi în opoziție iar o altă zi la putere? Cu ce ocazii își vor schimba comportamentul? La ce proiecte de legi, ordonanțe etc? Când le-ar conveni să fie cu guvernul și când se delimitează? Cum vor vota atunci când cabinetul de tehnocrați va lua măsuri pe care partidele le criticau până acum? Sau le tot amânau sau le respingeau ”categoric”? Cum vor reacționa în spațiul public? Direct sau prin intermediul ziariștilor, comentatorilor, ong-urilor care le transmit, de obicei, mesajele? Dacă Cioloș ia măsuri impopulare dar necesare pentru a menține România pe linia de plutire? Cum le vor combate? Ce explicații le vor oferi alegătorilor? Dar în cazul în care cabinetul Cioloș va promova măsuri populiste, cum se vor poziționa politicienii declarați în ”opoziție”? Care va fi abordarea față de guvernul tehnocrat în campaniile electorale de anul viitor? Îl vor critica sau nu? Cine va culege roadele guvernării de tehnocrați?
Ce se va întâmpla cu ”apoliticii” prefecți, subprefecți, înalți funcționari publici, șefi de agenții și instituții publice importante? Halici, Misăilă, Ciorici, Lungu&comp se vor crede indispensabili pentru a aplica programul de guvernare al tehnocratului Cioloș? Dar sindicatele ”apolitice” – învățământ, poliție, finanțe, funcționari publici, asistenți medicali, mineri etc. – foarte dedicate cauzei roșii, cum se vor comporta față de executivul tehnocrat, cum vor fi ”poziționați” liderii de sindicat în raport cu acest guvern?
Când îl va lăsa din brațe președintele Klaus Iohannis pe premierul tehnocrat Dacian Cioloș?

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu