Una dintre cele mai frumoase imobile din Focşani, Casa Apostoleanu, urmează să intre în domeniul public al judeţului Vrancea. În şedinţa de luni a Consiliului Judeţean Vrancea, moştenitoarea familiei Apostoleanu, Cecilia Tatiana Apostoleanu, a fost prezentă la acceptarea ofertei de donaţie făcute de către domnia sa Consiliului Judeţean Vrancea.
“Aş dori ca această casă să devină muzeu, cu o mică placă, casa Apostoleanu, în amintirea celor care au fost. Soţul meu a suferit enorm după ce toate au fost luate.Aş dori să faceţi cât se poate de repede imobilul, să ajung şi eu să văd cum a fost odată. Rugămintea este să vă grăbiţi un pic, că nu mai sunt la prima tinereţe”, a spus Cecilia Apostoleanu reprezentanţilor Consiliului Judeţean Vrancea.
Casa a aparţinut lui Gheorghe Apostoleanu (1832-1895), doctor în drept, preşedinte al Curţilor de Apel din Iaşi şi Focşani, dar şi deputat şi senator în mai multe legislaturi, a fost unul dintre aristocraţii vremii. Acesta a fost şi sfătuitor al princepelui Alexandru Ioan Cuza, contribuind din plin la realizarea Unirii Principatelor Române.
În imobilul de pe strada Cuza Vodă s-au organizat evenimente importante pentru urbea de la Milcov. În 1888, însuşi Regele Carol I a venit la Focşani împreună cu regina Elizabeta şi principele Ferdinand şi au fost găzduiţi pentru două zile în casa Apostoleanu.
Casa Apostoleanu se distinge de celelalte clădiri din zonă prin arhitectura deosebită.
„În casa Smarandei Apostoleanu aveau loc toate petrecerile oraşului, celebrele baluri din saloanele cu oglinzi veneţione. A fost o femeie puternică, care i-a dat imbold soţului ei să intre în politică, devenind astfel unul dintre cei mai importanţi politicieni ai vremii. Tot în locuinţa de pe strada Cuza Vodă, cu bunăvoinţa Smarandei Apostoleanu, s-a semnat armistiţiul între România şi Puterile Centrale din primul război mondial”, ne-a declarat Florin Dîrdală, istoric la Arhivele Naţionale Vrancea.
Până acum câţiva ani, Casa Apostoleanu a funcţionat ca secţie exterioară a Spitalului Judeţean, însă medicii au părăsit-o din cauza avariilor suferite la ultimele cutremure de pământ.
Arhitectura impunătoare a făcut cu ochiul samsarilor de terenuri. Consiliul Judeţean a fost ani de zile în proces cu nimeni altul decât Marcel Cosor, cunoscutul procurator de păduri.