Operatorul rampei de gunoi din satul Muchea, județul Brăila, anunțase, luna trecută, că nu mai poate primi o cantitate foarte mare de gunoi menajer din Vrancea. Prin urmare, solicita diminuarea cantității de gunoi ce ajunge zilnic la rampă. După câteva săptămâni de confuzie și tatonări, Consiliul Județean Vrancea și operatorii de salubritate au găsit o soluție de compromis: deșeurile menajere din localitățile din zona de sud a județului să fie transportate la o rampă de gunoi din satul Gălbinași, județul Buzău. În același timp, reprezentanții Consiliului Județean Vrancea susțin că administratorul depozitului ecologic din județul Brăila a prelungit perioada de acceptare a deșeurilor provenite din județul nostru și nu ar exista pericolul unui blocaj al gunoaielor.
Astăzi a avut loc o ședință la sediul CJ Vrancea în care s-a discutat despre această problemă și despre stadiul implementării proiectului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret, investiție a cărei finalizare se prelungește foarte mult. În cadrul ședinței, conducerea CJV și operatorii de salubritate le-au prezentat primarilor din județ problemele și propunerile de soluționare. ”O altă soluție identificată de conducerea Consiliului Județean Vrancea pentru gestionarea temporară a deșeurilor din comunele din sudul județului este transportul și depozitarea gunoiului la depozitul ecologic de la Gălbinași, județul Buzău. Operatorul de salubritate buzoian a transmis administrației județene că a fost dat acceptul de intrare în depozit pentru două firme de salubrizare vrâncene: SC Gemina Servexim SRL și SC CUP Salubritate SA, în vederea încheierii contractelor. De asemenea, Consiliul Județean Vrancea și-a asumat responsabilitatea de a elibera terenul pe care se află un depozit neconform de gunoi la Haret, deținut de fostul ILGO Mărășești, aflat în apropierea CMID, acțiune fără de care nu poate fi obținut acordul de mediu pentru funcționarea noii investiții europene”, au precizat oficialii CJV, într-un comunicat de presă. Totodată, șefii Consiliului Județean le-au cerut primarilor, din nou, să diminueze cantitatea de deșeuri transmisă și să colecteze selectiv deșeurile în gospodării, în special hârtia și plasticul, care reprezintă cea mai mare cantitate din totalul deșeurilor.
Chiar dacă și-a dat acceptul de principiu, urmează ca operatorul rampei de gunoi de la Gălbinași să negocieze cu firmele de salubritate din Vrancea tarifele și cantitățile de gunoi menajer ce pot fi depozitate acolo. Se vorbește de tarife ceva mai mari practicate de firma buzoiană, iar acest lucru se va vedea în prețul pe care vor trebui să-l achite cetățenii, în următoarele luni.
Criza gunoaielor o rezolvăm cu vecinii
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -