vineri, decembrie 27, 2024
AcasăActualitateÎncepe schimbarea prefecților?

Începe schimbarea prefecților?

Șeful Guvernului a făcut puține schimbări în aparatul administrativ de când ocupă această funcție. Nu a avut prea mult timp la dispoziție dar nici nu dorește, se pare, să schimbe mult/ multe/ mulți și repede. Poate că folosește sloganul președintelui Klaus Iohannis – pas cu pas. Puțini oameni ai PSD/ UNPR/ALDE din aparatul guvernamental au părăsit Palatul Victoria. Vrâncenii Ghiocel Matache și Angel Tîlvăr s-au întors la treburile lor, la Consiliul Județean și, respectiv, la Parlament. Totuși, chiar dacă s-a arătat foarte rezervat în a vorbi despre schimbări, Dacian Cioloș va recurge la ele. De bunăvoie sau la ”sugestia” politicului.
O zonă administrativă importantă este cea a prefecturilor. Din 2006, prefecții și subprefecții nu mai sunt membri de partid, ei au statut de înalți funcționari publici. În realitate, prefecții și subprefecții au fost numiți sau schimbați pe criterii politice, în funcție de culoarea politică a guvernului și de interesele șefilor de partide din județe. În Vrancea avem, acum, preferații lui Oprișan&Raluca: Nicușor Halici și Cristi Misăilă. Este greu de spus care dintre cei doi va rămâne pe poziție anul viitor. Nu se știe câtă influență are și câtă presiune va mai putea exercita Oprișan la Palatul Victoria, atât pe lângă premier cât și pe lângă vicepremierul Vasile Dâncu. Vom afla în curând.
Oricum, conform ziariștilor din județul Timiș, se anunță, deja, prima înlocuire de prefect. Se pare că fostul prefect Băcală va reveni în fruntea Prefecturii Timiș și pe motiv că are o sentință definitivă a instanței încă din 2013 pentru a fi repus în funcție, după ce fusese demis de Victor Ponta. Iată o motivație suficientă pentru a se produce o asemenea schimbare. Sunt mulți ex-prefecți și ex-subprefecți care și-au păstrat statutul de înalți funcționari publici și activează ca inspectori guvernamentali, gata oricând să revină la butoane. Aceștia au fost, demult, membri de partid (PSD, PDL, PNL, UDMR, PC) sau proveneau din sferele de influență ale baronilor locali.
În Vrancea avem doi ex-prefecți care și-au păstrat statutul: Dragoș Mircea și Ion Oprea. Situația lui Cătălin Popescu (acum director la SGA Vrancea) nu este clară, acesta nefiind titularizat pe postul de prefect. Sorin Hornea (ex-prefect) și Manole Merchea (ex-subprefect) au renunțat la acest statut. Sorin Hornea a revenit în politică, a candidat pentru un post de deputat din partea PPDD iar acum a revenit în PNL. Manole Merchea și-a dat demisia din postul de inspector guvernamental, a revenit în PNL și a ocupat diverse funcții, acum fiind directorul SC ENET Focșani. Din discuțiile neoficiale, ar mai putea viza fotoliul de prefect sau pe cel de subprefect Vasile Apostu Croitoru, acum directorul Direcției Județene de Statistică, sau Mihai Copaci, președintele Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate. Cu siguranță, mai sunt și alți doritori, membri sau conectați la ambele partide: PNL și PSD.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu