miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăStiri InterneMinisterul Educației propune desființarea a 3 universități private

Ministerul Educației propune desființarea a 3 universități private

Ministerul Educației Naționale a lansat spre consultare publică proiecte de lege privind desființarea a 3 unități de învățământ superior. Una dintre acestea este Universitatea ”George Barițiu” din Brașov. Timp de câțiva ani, această instituție a avut o filială și la Focșani. ”Universitatea „George Bariţiu” din Braşov a intrat în lichidare cu toate programele / specializările de studii de învățământ universitar. Din anul universitar 2016-2017 nu mai funcționează nici o specializare /program de studii universitare, la nici un an de studii, la nici o formă de învățământ, la nici o locație din țară sau străinătate. Prin urmare Universitatea „George Bariţiu” din Braşov se desfiinţează ca instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ. Patrimoniul universității, în conformitate cu prevederile art. 230 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, revine fondatorilor. Studenții și absolvenții fără diplomă care au fost înmatriculați la specializări/programe de studii universitare din cadrul Universității ”George Barițiu” din Brașov, au dreptul să finalizeze studiile conform prevederilor art.361, alin.(5) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de lege.
O altă instituție propusă pentru desființare este Universitatea Financiar-Bancară din București. ”Art. 1 Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti a intrat în lichidare cu toate programele / specializările de studii de învățământ universitar. Din anul universitar 2014-2015 nu mai funcționează nici o specializare /program de studii universitare, la nici un an de studii, la nici o formă de învățământ, la nici o locație din țară sau străinătate. Prin urmare Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti se desfiinţează ca instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ. Art.2 Patrimoniul universității, în conformitate cu prevederile art. 230 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, revine fondatorilor. Art.3 Studenții și absolvenții fără diplomă care au fost înmatriculați la specializările/programele de studii universitare din cadrul Universității Financiar Bancare din București, au dreptul să finalizeze studiile conform prevederilor art.361, alin.(5) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată și în nota de fundamentare a proiectului.
Cea de-a treia instituție pe care MEN vrea să o desființeze este Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timișoara. ”În perioada 17-19 octombrie 2012 s-a derulat evaluarea externă a calității academice din Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timișoara. În ședința din data de 24.04.2013, Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior a avizat acordarea calificativului ”Lipsă de încredere”, întrucât nu au fost respectate standardele de calitate. Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior nu a primit până la data de 31 martie 2014 nicio solicitare din partea Universității ”Mihai Eminescu” din Timișoara de declanșare a procedurii de schimbare a calificativului obținut în urma evaluării externe a calității academice conform prevederilor Ordinul ministrului educației naționale nr. 4910/2013. În raport cu cele constatate în urma verificărilor efectuate, în cadrul Universității ”Mihai Eminescu” din Timișoara nu se poate desfășura un proces de învățământ superior de calitate, care să asigure studenților o pregătire socio – profesională temeinică. Având în vedere prevederile legale în vigoare cu privire la desființarea unei instituții de învățământ superior acreditate și înființate prin lege, începând cu anul universitar 2014-2015, prin Hotărârea Guvernului nr. 580/2014 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2014 – 2015, precum şi aprobarea titlurilor conferite absolvenților învățământului universitar de licență înmatriculați în anul I în anii universitari 2011 – 2012, 2012 – 2013 și 2013 – 2014, Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timișoara a intrat în lichidare cu toate programele / specializările de studii de învățământ universitar. Astfel în anul universitar 2017-2018 nu mai funcționează nici o specializare /program de studii universitare, la nici un an de studii, la nici o formă de învățământ, la nicio locație din țară sau străinătate.”, explică oficialii Ministerului Educației Naționale.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu