sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăActualitateReflexe de Gardă Financiară: primarul Misăilă a pus ochii pe banii focșănenilor

Reflexe de Gardă Financiară: primarul Misăilă a pus ochii pe banii focșănenilor

Vedem că primarul dă tot felul de explicații despre intenția de a băga adânc mâna în buzunarul cetățenilor municipiului Focșani. După ce a ascuns proiectul supus dezbaterii ”publice” în spatele mai multor click-uri pe site-ul Primăriei Focșani (tocmai pentru a fi găsit cu ”ușurință” de orice focșănean), Cristi Misăilă a ”denunțat” responsabilii pentru introducerea taxei de habitat: opoziția, presa, Guvernul PDL-PNL-UDMR, cetățenii care aruncă hârtii pe jos, fumătorii care lasă chiștoacele pe unde apucă, scuipătorii de semințe pe stradă. Oricine altcineva este vinovat, numai Misăilă&PSD nu.
La o trecere în revistă a ceea ce a făcut Cristi Misăilă de când ocupă fotoliul de primar al Focșaniului se poate identifica ușor una dintre cauzele ”necesității” unei noi taxe pe spinarea cetățenilor. Nu vorbim aici de bun simț, competență, corectitudine, sinceritate, bună credință și altele asemenea. Sunt cuvinte prea mici pentru o așa de mare personalitate care a pus stăpânire pe postul de primar. De când a ajuns primar, Misăilă nu vrea să răspundă de nimic ci doar să încaseze bani iar locuitorii municipiului ar trebui să fie mulțumiți de acest lucru. Pe lângă grija prioritară pentru bunăstarea sa, a apropiaților și a membrilor PSD, Cristi Misăilă a mai avut în vedere externalizarea cât mai multor activități și servicii în slujba focșănenilor, astfel încât primarul și aparatul Primăriei să nu se mai ocupe decât de strângerea taxelor și impozitelor. Și de tăieri de panglici, bineînțeles.
Un astfel de exemplu îl reprezintă Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, unitate a Primăriei Focșani, care se ocupa de curățenia în oraș și de deszăpezire, printre altele. După ce a făcut vraiște unitatea și i-a umilit pe angajați prin impunerea unui supervizor în persoana omului său de bază, Dan Grigoraș, primarul a luat serviciile de salubrizare și deszăpezire și le-a trecut la o societate pe acțiuni – CUP Salubritate – tot a Primăriei, dar de sine stătătoare. Și, aruncându-ne în față o lege mai veche, Misăilă ne spune că suntem obligați să plătim din buzunarul propriu serviciile respective, externalizate, că nu se mai pot plăti din taxele și impozitele actuale, ca până acum. Adică, am vrut externalizarea serviciilor, atunci plătim! (nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem, dar s-a presupus că asta vrem!) Bineînțeles că nu ne-a explicat primarul, la acel moment, că ar urma introducerea unei taxe suplimentare dacă transferăm serviciile respective la o societate pe acțiuni. Ne-o bagă pe gât după aceea, iar noi trebuie să o înghițim=acceptăm. O prosteală pe față, la vedere, fără jenă. Asta ne-a făcut primarul Misăilă, tacticos, pas cu pas.
Primarul ne transmite că bugetul Primăriei Focșani nu va mai putea susține toate cheltuielile în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe și impozite. După ce a introdus nivelul maxim al grilei de salarizare pentru sine și aparatul Primăriei, după preconizatele reduceri de bugete în administrațiile locale, după angajările apropiaților și ale neamurilor din PSD, e și normal că bugetul municipiului, alimentat din buzunarele tuturor locuitorilor, nu mai face față costurilor cu serviciile publice. Atunci, le învârtim în așa fel, încât găsim portița legală să mai introducem o taxă, chiar o dublă taxare, că taxa pe habitat e 6 lei pentru peroanele fizice și 10 lei pentru fiecare angajat din oraș. Adică un focșănean are dublă personalitate și face mizerie de două ori prin oraș: o dată ca simplu cetățean și a doua oară ca angajat. Iar deszăpezirea pe o stradă se face în dublu exemplar: o dată pentru că acolo locuiesc focșăneni iar a doua oară (sau în același timp!) că mai sunt și angajați pe undeva.
Cam asta e mentalitatea primarului Misăilă: să pună biruri. Așa a învățat la instituțiile de control pe unde a lucrat. Iar noi, toți plătitorii de taxe și impozite, să fim bucuroși că dăm bani pentru partid și pentru huzurul oamenilor PSD. Primarul a început să-și formeze un fel de camarilă personală în instituție, cu oameni de încredere, fie din cercul personal fie de la partid, cu salarii mari și interese pe măsură: noi angajați, de încredere, la cabinetul primarului, transferați, apoi, ca inspectori în primărie, mulți angajați la nou înființatul Corp de control al primarului. Aceștia au misiunea de a-i asigura controlul asupra a tot ce mișcă în Primăria Focșani, de a-l informa despre orice văd/ aud/ simt/ miros în instituție. În Primăria Focșani s-a instaurat o stare de tensiune, de suspiciune, de teamă ca nu cumva vreun angajat mai vechi să ”greșească” în fața unuia nou, al primarului, să nu cumva să facă vreun gest sau să zică o vorbă care n-ar fi pe placul lui Misăilă. Seamănă a poliție politică, spun unii.
PS – o mai fi supărat consilierul județean PSD Constantin Guguianu pe primar că nu vrea să o pună pe Camelia director executiv la Parking SA? Cum care Camelia? Fiica lui Guguianu, angajată la firma Primăriei Focșani (adică a noastră, a plătitorilor de taxe și impozite), la pachet cu prietenul ei.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu