În timpul călătoriei pe mare, spre Locurile Sfinte, se ivește o furtună cumplită. Toți cei prezenți în corabie se gândeau că vor muri din cauza furtunii. Marea și vânturile s-au liniștit în urma rugăciunilor lui Nicolae. După ce a potolit marea, a înviat un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte. Datorită acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor care călătoresc. Sfântul Nicolae a participat la Sinodul I Ecumenic din anul 325, la Niceea, unde s-a combătut învățătura greșită a lui Arie, preotul din Alexandria, care mărturisea ca Fiul nu este de-o ființă cu Tatăl, ci este o primă creatură a Lui. Potrivit Tradiției, Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie pentru învățătura greșită. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în 5 decembrie (ajunul praznicului), celor neascultători să li se dea o nuia în semn de avertisment.
Sfântul Nicolae a trecut la cele veșnice la începutul secolului al IV-lea și a fost înmormântat în Mira Lichiei. Prin anul 1087, mormântul a fost deschis de niște negustori italieni, care au dus moaștele sfântului la Bari, în sudul Italiei. Potrivit unor surse, mâna sfântului i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de prețuire pentru lupta împotriva păgânismului. Aceasta se află la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.
În popor se crede că, de Sfântul Nicolae, începe iarna, în adevăratul sens al cuvântului. În această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamna că Sfântul Nicolae a întinerit. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău. Chiar dacă Moș Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreaga lume, acesta își face timp să asculte și dorințele fiecărui copil în parte. Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.