vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateVrânceanul care lasă afacerea din Italia pentru politica din judeţ

Vrânceanul care lasă afacerea din Italia pentru politica din judeţ

Ovidiu Burdușa a venit la Roma pentru prima dată în anul 1998, iar după aproape 3 ani s-a întors în ţară, şi-a continuat studiile şi a revenit în Italia în toamna anului 2005. În prezent, deţine mai multe afaceri în domeniul hotelier. Este unul dintre românii care au demonstrat că munca şi perseverenţa sunt ingrediente sigure pentru succes, indiferent de locul unde îţi desfăşori activitatea. La numai 36 de ani, domnul Burdușa a reuşit să pornească şi să susţină o afacere prosperă în turism, domeniu în care, cel puţin în Italia, nu rezişti la vârf fără o ţinută impecabilă.

12375894_10153628303370033_876093073_oReporter: Domnule Burdușa, de ce aţi ales să plecaţi din România şi să va stabiliţi în Italia? În ce an s-a întâmplat?

Ovidiu Burdușa: Cred că va mai aduceţi aminte cum arăta România la sfârşitul anilor ‘90, era o atmosferă de nesiguranţă, economia nu arăta prea bine. Foarte mulți tineri doreau să guste din dulceaţa confortului capitalist şi din adevărata libertate. Aşa că, în anul 1998 am plecat la o rudă care era stabilită la Roma încă din 1994. Eu aveam intenţia de a locui aici doar un an şi să revin apoi în ţară pentru a-mi continua studiile. Voiam să văd dacă pot să mă descurc pe propriile picioare, fără ajutorul familiei, aşa cum fac şi tinerii americani înainte de a începe colegiul.

Reporter: Cum aţi ajuns să lucraţi în domeniul hotelier? Aţi avut succes de la început? Cine v-a ajutat? Sunteţi mulţumit de afacerea dvs? În ce constă de fapt? Cum aţi trecut de criză economică?

Ovidiu Burdușa: Turismul m-a fascinat şi mi-a plăcut de când eram mic. Mergeam în vacanţe la munte şi la mare cu părinţii şi am avut mereu o admiraţie pentru cei care ne cazau sau pentru ghizii care ne însoţeau. Decizia de a lucra în această industrie cred că am luat-o la începutul clasei a şasea. Sunt absolvent al Facultăţii de Economie a Turismului Intern şi Internaţional şi al unui Masterat în Turism şi Afaceri. La câteva săptămâni de la absolvire (septembrie 2005) mi-am găsit un job în Italia unde am stat aproape 6 ani. Am început ca recepţioner de noapte, apoi am trecut pe tura de după-amiază, iar după 3 ani patronii au decis ca eu să preiau conducerea hotelului de 35 de camere situat în apropiere de Piazza della Reppublica. Hotel care în ultimul an a facturat peste 1 milion de euro cu mine la conducere. Era înainte de începerea crizei şi concurenţa nu era aşa mare. Ca să va faceţi o idee, atunci erau aproape 2500 unităţi de cazare, iar astăzi avem peste 6500. Am fost foarte norocos deoarece aceşti patroni deţineau circa 12 hoteluri în Centrul Istoric al Romei şi atât eu, cât şi soţia mea am avut permeanent 2 joburi. Se întâmpla mai mereu să acoperim schimburile rămase libere, iar ei apelau de fiecare dată la noi. În aproape 6 ani nu am refuzat niciodată o cerere de lucru. A fost un drum lung, dar dacă ar fi să mă întorc înapoi în timp, cu siguranţă aş alege același drum plin de sacrificii impuse şi stabilite de noi (eu şi soţia mea). Şi totul ca să ne atingem ţelul nostru: de a fi proprii stăpâni şi de a lucra pentru propria afacere. Această trecere s-a realizat în anul 2011 când, alături de un coleg, am cumpărat primul hotel de 13 camere situat la 200 m distanţă de Piazza di Spagna. Dacă nu venea criza, astăzi nu cred că reuşeam să trec de la statutul de angajat la cel de proprietar. Am spus-o de fiecare dată: criza a fost un noroc pentru mine. Se știe că în perioade de crize economice o parte din cei implicaţi economic pierd şi o mai mică parte câştigă. Eu am fost un norocos care a câștigat.

Reporter: Va consideraţi pe deplin integrat în societatea italiană? Aveţi prieteni foarte buni italieni?

Ovidiu Burdușa: Nu am avut niciodată probleme la acest capitol deoarece încă de la prima sosire în Italia am considerat că sunt un oaspete în această frumoasă ţară şi, ca atare, trebuie să mă supun regulilor casei. Dacă respecţi pe cei care te primesc la ei acasă cred că mai mult de jumătate din ecuaţie este rezolvată. Sunt un om foarte ocupat. Ies din casă dimineaţa la ora 7 şi revin la ora 21, șase zile pe săptămâna. Cea mai mare parte a timpului o dedic afacerii, restul familiei. Avem foarte mulţi prieteni italieni însă ne vedem foarte rar din cauza timpului liber care este foarte preţios pentru noi.

Reporter: Cum ne văd italienii şi de ce?

Ovidiu Burdușa: Eu cred că italienii ne văd exact aşa cum suntem. Marea majoritate muncitoare, bine integrată, preocupată de propriile probleme. Însă, din păcate, mai apar şi elemente negative care ocupă de fiecare dată prim-planul cotidian şi care parcă sunt orchestrate să le arate gazdelor noastre că o duc rău tocmai din cauza noastră. Aici avem o problemă deoarece astfel de cazuri lovesc direct într-o comunitate numeroasă de români onești. Vă reamintesc că, oficial, în Italia suntem aproape 1,1 milioane de români, însă după părerea mea suntem aproape 2 milioane.

Reporter: Mai aveţi legături cu România? Veniţi des în ţară? Aveţi în plan să vă extindeţi afacerea şi în România? Unde petreceţi sărbătorile?

Ovidiu Burdușa: Ajung în ţară o dată la 6 luni. Nu am pierdut contactul cu România niciodată şi în fiecare zi mă gândesc la întoarcerea noastră în ţară. Cred că va fi o a două Emigrare deoarece am plecat de la Panciu doar eu şi soţia mea Andrea şi când vom reveni,vom fi 4. Între timp aici la Roma s-au născut copii noştri Cezarina Ioana şi Andi Gabriel.

Din 2005 până astăzi am sărbătorit de fiecare dată prin muncă. Industria hotelieră este activă tot anul şi nu îşi permite luxul să se oprească nici măcar o zi.

Reporter: Ce aţi recomanda românilor care ajung astăzi în Italia?

Ovidiu Burdușa: Turiştilor români care vor să vină la Roma le recomand să se cazeze la noi, deoarece suntem siguri că o treime din banii cheltuiţi pe cazare vor reveni în ţară. Acesta este şi sloganul nostru. În timp ce o parte însemnată dintre politicienii noştri scot banii din ţară, noi, românii care câștigăm bani în Italia, îi aducem înapoi şi pe bună dreptate suntem consideraţi de presa din ţară şi nu numai principalul investitor străin în România.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre comunitatea românească din Italia? Sunteţi implicat activ în viaţa diasporei româneşti din regiunea Lazio? Au loc manifestări comune?

Ovidiu Burdușa: Am sprijinit mai multe Asociaţii sau proiecte ale românilor de la Roma. Am dat o mâna de ajutor pentru al doilea an consecutiv Asociaţiei Pro Patria care organizează la Roma în fiecare an Gala Tinerelor Talente. Am fost sponsor la Festivalul de Film Românesc de la Roma. Sper ca şi în 2016 să le fim alături.

Chiar dacă față de momentul 2007 când a apărut cazul Mailat, comunitatea românescă din Italia este mult mai integrată şi mai unită, sunt convins că este loc de mai bine.

Reporter: Aţi fost la vot? Cum vedeţi situaţia politică din ţară?

Ovidiu Burdușa: Din 2005 până astăzi am participat la toate scrutinurile de vot, cu excepţia celei de a doua suspendări a Preşedintelui Băsescu. Sunt un om de dreapta, provin dintr-o familie liberală, bunicul mamei mele a fost pentru mai mulţi ani Primar PNL într-o comună din jud. Vrancea. Din păcate, situaţia din ţară nu este una confortabilă. Din cele 28 de state UE, noi suntem pe ultimul loc şi din când în când ne bucurăm că-i întrecem pe bulgari la anumite capitole. Schimbarea de care vorbim în fiecare zi la TV, în ziare şi mediul online trebuie să vină mai întâi de la fiecare din noi. Cu toate acestea, de 25 de ani avem modelul bine consacrat: au succes cei care fac business doar cu Statul, cei care ţepuiesc bugetul de stat şi parcă sunt veşnici abonaţila banii statului.

Însă această schimbare poate veni şi de la oamenii de succes din Diaspora. Oameni care ştiu cum se fac afacerile adevărate, oameni care plătesc la timp impozitele şi salariații. Aceşti oameni pot aduce în ţară schimbarea pentru că ei nu pot fi cumpăraţi sau păcăliţi atât de uşor. Ar fi păcat ca experienţă occidentală a unor conaţionali să nu fie pusă în practică la noi în ţară. Bineînţeles, fiecare în zona de unde provine.  Nu ştiu dacă ştiţi, PNL la iniţiativa Dl Deputat Cezar Preda şi a Dl Senator Viorel Badea a decis la 12 octombrie în Biroul Politic ca la alegerile locale din 2016 Lista candidaţilor să conţină şi nume ale românilor de succes din Diaspora. Este practic o invitaţie adresată românilor de succes din Diaspora care vor să se implice şi care vor să trăiască într-o Românie cu adevărat europeană. A doua zi, eu m-am prezentat la o discuţie cu conducerea PNL în Modrogan, apoi am fost trimis în teritoriu , unde am luat contact cu mai multe persoane din conducerea PNL Vrancea.

În urma acestei vizite am decis să mă implic în competiţia internă a PNL Vrancea, competiţie care îmi poate aduce funcţia de consilier judeţean Vrancea. Am putea realiza o premieră, adică să fiu primul vrâncean care se întoarce din Diaspora să facă politică la Consiliul Judeţean Vrancea. Consider că dacă doreşti o viaţă mai bună trebuie să te şi implici, nu e suficient să stai doar în faţa televizorului sau a calculatorului şi apoi să te lamentezi.

Reporter: Gânduri de sărbători…

Ovidiu Burdușa: Fiţi încrezători în propriile puteri! Sărbători fericite şi să ne vedem cu bine!

Interviu realizat de Sorin Cheval, Redactor-Șef News Diaspora

http://www.newsdiaspora.ro/


ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Acest domn bate campii si pare complet aiurit in ceea ce priveste politica mioritica. PNL-istii il vor pe lista doar ca sa ii ia bani pentru campanie. Nu va schimba absolut nimic ci din pozitia de consilier judetean va executa doar niste ordine ale sefului de filiala, care la randul lui executa ordinele de la Bucuresti. Daca o face pe vedeta si nu vrea sa execute ordinele va fi schimbat cu o simpla hartie si urmatorul de pe lista ii va lua locul.

Comentariile sunt închise.


- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu