Din data de 15.01.2018 formularul 600 poate fi depus şi pe portalul e-guvernare utilizând un certificat digital calificat. Formularul poate fi completat utilizând programul de asistenţă disponibil pe site-ul ANAF la următoarea adresă :
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/D600_XML_2018_15012018.pdf
Reamintim că de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate ( CASS) se datorează astfel:
– CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
– CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
De la 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităţilor desfăşurate şi de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puţin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe ţară. Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puţin egale cu plafoanele minime menţionate. Persoanele fizice care obţin venituri sub plafon nu au obligaţia depunerii declaraţiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.
Reiterăm că pentru depunerea formularului contribuabilii au posibilitatea să-l transmită prin poştă cu confirmare de primire fără a se deplasa la sediile ANAF, îl pot depune on –line utilizând un certificat digital calificat sau se pot deplasa la sediul organului fiscal competent. (compartimentul Comunicare al AJFP Vrancea)