La data de 30 ianuarie, în mai multe ţări ale lumii este sărbătorită Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală. Cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Nonviolenţei şi Păcii, încă din anul 1964, este o iniţiativă mondială, neguvernamentală, independentă, liberă şi voluntară a educaţiei pentru nonviolenţă şi pace care se desfăşoară în şcoli din întreaga lume, prin centre de educaţie, la care sunt invitaţi să participe profesori şi elevi. Această zi promovează o educaţie permanentă în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.
Pentru a marca această zi, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu cei de la Serviciul Ordine Publică – Proximitate au fost prezenţi în mijlocul elevilor din clasa a VII-a ai Școlii ”Duiliu Zamfirescu” din municipiul Focșani și au oferit informaţii despre formele violenţei şi sfaturi despre cum să evite situaţiile de conflict. În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute aspecte legate de răspundere penală și contravențională a minorilor , cât și probleme frecvente cu care se pot confrunta aceștia în societate: traficul de ființe umane, consumul de substanțe interzise, violența în rândul tinerilor. Conform studiului „Violenţa în şcoală”, realizat de UNICEF în anul 2006, violenţa în şcoală este „orice formă de manifestare a unor comportamente precum:
– exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire;
– bruscare, împingere, lovire, rănire;
– comportament care intră sub incidenţa legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă– furt);
– ofensă adusă statutului/autorităţii cadrului didactic (limbaj sau conduită ireverenţioasă faţă de cadrul didactic);
– comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare”.
La finalul întâlnirii, elevii, profesorii și polițiștii şi-au dat mâna, formând un ”lanţ uman simbolic” – manifestare împotriva violenței în școli. (comunicat IPJ Vrancea)