sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAdministratieNici nu a început bine anul și două primării din Vrancea au...

Nici nu a început bine anul și două primării din Vrancea au rămas fără bani de salarii

Două unități administrativ-teritoriale din Vrancea, Bălești și Andreiașu de Jos, au bani să se descurce cu salariile și alte cheltuieli administrative din anul 2018 doar până în luna aprilie. După această dată, pot pune lacăt pe ușa primăriei, asta în măsura în care nu vor găsi soluția de a ieși din impas, în condițiile în care alți bani de la bugetul de stat nu vin.

Chiar dacă se spune că noua formulă de calcul stabilită prin Legea Bugetului ar avantaja comunitățile să se dezvolte, cel puțin pe partea de investiții, cele două instituții sunt nevoite să suporte această nedreptate cauzată, culmea, din derularea unor proiecte cu fonduri europene. Mai exact, la Bălești, Primăria a finalizat modernizarea unui drum agricol. Banii de la Uniunea Europeană au intrat în conturile unității administrativ teritoriale pe final de an 2016 și era logic că nu vor fi cheltuiți în acel an, dar Legea Bugetului pe 2018 prevede că primăriile care au înregistrat excedent în 2016 sunt penalizate cu jumătate din suma rămasă necheltuită, fără să facă distincția dacă respectivul excedent provine din activitatea curentă sau nu.

“Din alocări rezultă că vom avea bani de funcționare doar pentru primele trei luni. Acum avem aprobat un buget de funcționare  de 177.000 de lei și ne mai trebuie pentru salarii și cheltuieli administrative încă 550.000 de lei”, ne spune Victor Alecu, primarul comunei Bălești.

Și la Andreiașu de Jos situația este asemănătoare, chiar dacă edilul PSD al localității a încercat să ascundă problema și nu a vrut să stea de vorbă cu noi, cel mai probabil de teamă să nu fie mustrat de șefii săi politici. Situația este însă bine cunoscută de președintele Asociației Comunelor- Filiala Vrancea, Ștefan Moscu, primar al comunei Cîrligele, care a și întreprins deja câteva demersuri pentru ajutorarea colegilor săi. “Formula aplicată pentru anul acesta la alocare este mai bună, în sensul că s-a luat în calcul alocarea a 750 de lei/cap de locuitor, adică vor fi mai mulți bani la buget pentru dezvoltare. Avem însă aceste două comune, Bălești și Andreiașu de Jos, care au în derulare proiecte cu fonduri europene și cei de la Ministerul Finanțelor au spus că excedentul se întoarce la stat, fără să facă diferențierea că una este excedentul pe anumite secțiuni și alta la proiectele europene, unde există tranșe de plată. Cineva nu a pus o paranteză la excedent. Am avut o întâlnire cu conducerea Administrației Finanțelor Publice și s-a ajuns la concluzia că până la vară, când se va face rectificare bugetară, singura soluție este accesarea de cele două unități administrative a unui credit de la Trezorerie”, ne-a spus Ștefan Moscu.

De altfel, primarul Moscu spune că problema va fi analizată săptămâna viitoare și la ședința națională a Asociației Comunelor din România, astfel încât decidenții de la București să corecteze la rectificarea din vară acest neajuns. La rândul său, directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea ne-a precizat că în semestrul doi lucrurile ar putea intra în normal. “Din păcate, noi nu putem să-i ajutăm altfel decât cu consultanță și sfaturi. Creditul de Trezorerie ar fi singura variantă acum. Aceste credite sunt gestionate de un departament special al Ministerului Finanțelor.  Sunt mai multe comune afectate de prevederea cu acea jumătate din excedent, dar pot funcționa până la 30 iunie, când se va face rectificarea pentru semestrul doi și se vor lua în calcul cifrele din 2017 și nu cele din 2016”, ne-a spus Ciprian Iamandi, directorul Administrației Finanțelor Publice Vrancea.

 

 

 


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu