Bugetul municipiului Focșani pe anul 2018 este anul acesta mai subțiat ca niciodată. Dacă în anul 2017 bugetul general centralizat a fost de peste 208 milioane de lei, în 2018, potrivit proiectului care va fi supus aprobării aleșilor locali, bugetul general este de doar 136,2 milioane de lei. Explicația este că, anul acesta, salariile personalului din învățământul preuniversitar de stat nu se mai finanțează prin bugetul local, ca până acum, astfel că din acest motiv sumele defalcate din TVA înregistrează o scădere de 81,3 milioane de lei. Totodată, Primăria Focșani pierde din buget niște bani la plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap, precum și indemnizațiilor acestora, respectiv 13,4 milioane de lei. Anul trecut, aceste drepturi au fost finanțate sută la sută de la bugetul de stat, iar în 2018 numai în procent de 90%. Primăria Focșani recunoaște că aceste diminuări ale veniturilor previzionate au influențe și asupra cheltuielilor proiectului de buget pe anul 2018, adică asupra cheltuielilor de funcționare ale instituțiilor din subordinea sa. Practic, 92,7% din buget, adică 126,2 milioane de lei, reprezintă cheltuieli de funcționare. „Veniturile estimate a se realiza în anul 2018 nu sunt suficiente pentru acoperirea în integralitate a cheltuielilor de personal aferente instituțiilor publice, în proiectul de buget prezentat acestea fiind bugetate într-un procent de 65% față de necesar. Pentru acoperirea diferenței de 35% ar mai fi necesare circa 15,7 milioane de lei”, susține Carmen Grosu, directorul executiv al Primăriei Focșani. Municipalitatea nu spune de unde va lua acești bani, dar cel mai probabil, în vară, banii de investiții vor salva salariile funcționarilor.
Din impozite și taxe, Primăria speră să încaseze 44,5 milioane de lei, față de 45,3 milioane de lei în 2017, iar din cote și sume defalcate din impozitul pe venit municipalitatea va rămâne cu 48,5 milioane de lei, față de 65,8 milioane de lei în 2017, fiind cunoscut faptul că jumătate din excedentul anului 2016 s-a pierdut conform modificărilor impuse prin Codul Fiscal și Legii bugetului de stat pe 2018. Totuși, Primăria speră să aibă venituri proprii mai mari, de 5,7 milioane de lei, cu 1,6 milioane de lei mai mult ca anul trecut, dar să primească și bani pe proiecte de la Uniunea Europeană, de 8,9 milioane de lei, față de zero lei anul trecut.
În ce privește secțiunea de dezvoltare, aici bugetul este de doar 9,9 milioane de lei, care reprezintă 7,33% din totalul bugetului general.