În perioada 12 – 18 martie a.c., polițiștii vrânceni au desfășurat acțiunea TISPOL, pentru prevenirea victimizării în urma producerii accidentelor rutiere, în cadrul Calendarului de activități al Organizației Polițiilor Europene TISPOL.
Acțiunea a fost coordonată la nivel național de către Direcția Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Poliției Romane și a avut drept scop respectarea obligaţiei portului regulamentar al centurii de siguranţă de către conducătorii auto și pasagerii adulți, ori după caz a utilizării dispozitivelor speciale de retentie de către copii, combaterea nefolosirii căştilor de protecţie precum și combaterea utilizării telefonului mobil fără dispozitivul hands-free.
La nivelul județului Vrancea, au participat în medie zilnic 60 de polițiști rutieri care au verificat peste 1.800 de autovehicule și au constatat peste 1.300 de abateri la regimul circulației.
Dintre acestea, 522 pentru neportarea centurii de siguranță și a dispozitivelor speciale de retenție iar 132 de abateri pentru folosirea telefoanelor mobile la volan, fără dispozitive hands free.
Totodată, au fost reţinute 19 permise de conducere, 38 de certificate de înmatriculare şi au fost constatate 8 infracțiuni la regimul rutier.
Pe toată perioada acțiunii poliţiştii au atras atenţia participanților la trafic, cu privire la riscurile la care se expun prin nefolosirea dispozitivelor de siguranţă.
Având în vedere faptul că analizele privind riscul rutier au arătat faptul că neportul centurii de siguranță este principala cauză de agravare a stării victimelor accidentelor rutiere, vă reamintim că utilizarea acestora este o obligație legală și totodată poate salva vieți!
Centura de siguranţă protejează viaţa copiilor dumneavoastră!
Conform reglementărilor în vigoare, copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Există şi excepţii. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă.
Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia. În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
Menţionăm că, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.
Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4 – 5 puncte-amendă (580 – 725 de lei) şi 3 puncte de penalizare în cazul:
– nerespectării obligaţiei de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament.
– nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea vă urează DRUM BUN, fără evenimente rutiere!
SURSA: IPJ Vrancea