Pentru al treilea an consecutiv, Liceul Pedagogic “Spiru Haret” din Focșani derulează proiectul “Book on trial”. Este o inițiativă a profesoarei de limba și literatura română Carmen Ion, care are ca scop stimularea interesului pentru lectură a elevilor, prin implicarea acestora într-un concurs de trailere realizate pe baza unor romane contemporane cu problematică profundă, legată de valorile vieții de adolescent. Dacă în anii din urmă concursul s-a derulat cu resurse proprii, la nivelul Liceului Pedagogic, anul acesta în competiție au fost antrenați foarte mulți elevi de la liceele din municipiu, dar și din celelalte orașe ale județului, iar Primăria Focșani a alocat de la bugetul local suma de 21.000 de lei pentru organizarea evenimentului.
“Concursul constă în citirea unor cărți de către niște elevi, care se alcătuiesc în echipe, formate din 7-11 elevi și împreună hotărăsc care sunt scenele cele mai importante ale romanului, cine anume ar urma să joace în ele, cine să filmeze în ele, cine să asigure muzica. După care vor prezenta un produs finit sub forma Book Trailer de maxim patru minute, care va include un generic inițial cu titulatura concursului, apoi filmulețul și ultimele 30 de secunde constau în ilustrarea unor momente amuzante din lucrul în echipă. Vrem în felul acesta să ne asigurăm că filmările au fost făcute de ei și nu de altcineva”, ne-a precizat Carmen Ion, coordonatorul proiectului.
Potrivit acesteia, marele premiu constă în participarea echipei câștigătoare la Festivalul International de Film Transilvania de la Cluj, ediția de anul acesta. Deja Tudor Giurgiu, președintele acestui prestigios festival internațional caută soluții pentru prezentarea filmului câștigător în cadrul festivalului. Și elevi care se vor clasa pe locurile doi și trei vor fi stimulați cu o participare la tabăra Ideo Ideis de la Craiova și la Târgul de Carte Gaudeamus, de la București.
Concursul propriu zis va avea loc în perioada 16-20 mai, cu public, într-o instituție de cultură din Focșani.
În zilele următoare vor avea loc workshop-uri cu traineri de specialitate, respectiv regizori, scenariști, editori video, care-i vor învăța pe elevi secrete legate de filmat, montaj.