Apropierea Sărbătorilor Pascale constituie întotdeauna prilej de bucurii şi emoţii. Aglomerația și agitația care se creeaza atrag însă și hoții de buzunare, poșete, genți. Pentru a vă bucura pe deplin de bunurile cumpărate, polițiștii vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:
La cumpărăturile în magazine:
Manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă; Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar! Când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături și tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur! Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor; Dacă sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ; Când achitaţi diferite bunuri, scoateţi doar suma necesară plăţii contravalorii acestora; Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi; Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.
La cumpărăturile on-line:
Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul cărții de identitate, paşaportului sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii! Documentaţi-vă înainte de a participa la licitaţiile prin internet, cu privire la obligaţiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar şi cu privire la obligaţiile vânzătorului. Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el. Nu oferiţi niciodată informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică. Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail. În cazul în care sunteţi victima sau martorul unei infracţiuni, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care se deplasează, numărul de înmatriculare a autoturismului folosit de acesta şi comunicaţi toate amănuntele poliţiștilor. (comunicat IPJ Vrancea)