Din dorinţa de a trage un semnal de alarmă asupra cantităţii mari de sticle din plastic şi deşeuri din plastic ce ajung în natură şi îndeosebi în râurile şi lacurile din ţara noastră, Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) a organizat un eveniment ce a constat într-o cursă cu 7 plute, realizate de către elevi cu îndrumarea ACDB din aproximativ 2100 de sticle din plastic. Sticlele fie au fost colectate de către elevi în cadrul unităţilor de învăţământ fie au fost colectate din aria naturală protejată Râul Putna pe parcursul unor activităţi de ecologizare.
Acest eveniment a fost organizat spre bucuria copiilor chiar de ziua lor, pe data de 1 iunie 2018. Au participat peste 50 de copii din şcolile din preajma ariei protejate Râul Putna şi profesorii lor: Şcoala Gimnazială „Ion Diaconu” Tulnici, Scoala Gimnaziala Dumitru Pricop Negrilesti, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Bârseşti, Scoala Gimnaziala ‘Vasile Iftimescu’ Valea Sării, Şcoala Gimnazială „Barbu Ştefănescu Delavrancea” Năruja, Şcoala Gimnazială ‘Neculai Jechianu’ Vrîncioaia şi Scoala Gimnaziala ‘Valeriu D. Cotea’ Vidra.
Evenimentul acesta a fost organizat în cadrul unui proiect mai amplu intitulat: CONSERVĂ ŞI RESTAUREAZĂ HABITATELE ACVATICE ALE VIDRELOR ÎN SUD-ESTUL ROMÂNIEI implementat de: Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) şi finanţat de: European Outdoor Conservation Association (EOCA) şi OutDoor.
Pentru că a fost vorba de o cursă, au fost şi trei echipaje câştigătoare:
Locul I a fost câştigat de elevii de la Scoala Gimnaziala ‘Vasile Iftimescu’ Valea Sării;
Locul II a fost câştigat de elevii de la Scoala Gimnaziala Dumitru Pricop Negrilesti;
Locul III a fost câştigat de elevii de la Şcoala Gimnazială „Barbu Ştefănescu Delavrancea” Năruja.
Pentru că a fost un eveniment dedicat copiilor nu au putut lipsi jocurile, astfel a fost organizată şi o olimpiadă a copiilor, muzica şi distracţia adevărată. Toţi copii participanţi au primit premii ce au fost oferite de către SC Remat Vrancea SA şi au învăţat totodată că una dintre cele mai bune metode de a reduce plasticul din mediul natural este reciclarea. Cele peste 2100 de PET-uri au fost colectate şi reciclate de Remat Vrancea. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul administratorilor Bălţii Doaga din judeţul Vrancea care au oferit locaţia pentru desfăşurarea în bune condiţii a acestui eveniment. (comunicat ACDB)