Un vrâncean repatriat după 15 ani în care a lucrat în străinătate a explicat la conferinţa Repatriot desfăşurată la Focşani pe 24 ianuarie care sunt dificultăţile de reintegrare în societatea românească a celor care se întorc în ţară şi încearcă să demareze o afacere. Lipsa de informaţie, birocraţia şi corupţia sunt principalele obstacole în calea succesului unui român care încearcă să pornească un business. Antreprenorul cere statului să îi consilieze pe românii care doresc să se întoarcă în ţară, după modelul Ungariei, care îşi spijină cetăţenii cu experienţă de lucru în afara ţării să revină acasă.
„Țara are nevoie de romanii din Diaspora. România este minunată, copiii mei sunt sunt fericiți aici, dar trebuie lucrat un pic la modul în care sunt primiți cei din afară. Statul trebuie să intervină. Avem nevoie de ajutor”, spune Dorel Căpățână, repatriat din Anglia.
Proiectul REPATRIOT este susţinut şi promovat de Fundaţia Romanian Business Leaders şi îşi propune să ofere românilor din diaspora informaţii despre oportunităţile de finanţare pe care le au în România, inclusiv din fonduri europene, dacă doresc să se restabilească în ţară. La conferinţa Repatriot de la Focşani au participat: Felix Pătrășcanu – co-fondator FAN Courier, Felix Tătaru – fondator GMP Group, Marius Bostan – ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Săndel Aghache – profesor de robotică, Sergiu Manofu – fondator Travel Ideea, Andra Giucă – fondator Voss Review, Emil Munteanu – antreprenor în IT și turism – Atra Doftana, Simona Pirtea – avocat Partener Bulboacă și Asociații, Gabriel Iștoc – fondator B-Team și Gabriel Aftenie – fondator Babilon Consult.
Detalii despre proiect aici şi aici.