Deputații au votat, astăzi, ca asistații social, buni de muncă, fără probleme de sănătate, să nu mai primească ajutorul financiar de la stat în cazul în care refuză să se angajeze pe locurile de muncă oferite. ”E lege: refuzi un loc de muncă, nu mai primești ajutor social. Amendamentul meu, susținut împreună cu deputatul Alexandru Băieșan, a trecut de votul final. 280 de colegi au votat și de azi e litera de lege. O lege împotriva puturoșilor, nu împotriva celor care au cu adevărat nevoie de sprijin. Sunt 220.000 de beneficiari de venit minim garantat! Pe mulți dintre ei îi găsiți prin cârciumi, refuză să-și trimită copiii la școală și trăiesc pe spinarea statului. S-a terminat! Mulțumesc celor care au votat împotriva puturoșilor! La muncă, nu la întins mâna!”, a scris, pe Facebook, deputatul PNL Florin Roman.
Conform inițiativei legislative, ”refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”. Iniţiativa legislativă mai prevede că, pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. „În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”. Primarii au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere. Dacă primarul nu-și îndeplinește atribuțiile, atunci acesta va fi sancționat cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
„Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului. Fac excepţie (…) persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, după aprobarea listei”, se stipulează în iniţiativa legislativă. Votul în Camera Deputaților (cameră decizională) a fost 274 pentru, 4 împotrivă, 2 abțineri, iar legea urmează a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.