sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăPanciuFOTO Păncenii, în vizită la Podgoria Miniș-Măderat

FOTO Păncenii, în vizită la Podgoria Miniș-Măderat

Joi, 21 iunie 2018, primarul Iulian Nica a efectuat o vizită în comuna Ghioroc, judeţul Arad. Edilul-şef a însoțit un grup de viticultori și mici producători pănceni, membri ai Asociaţiei Vitis, în excursia tematică pe care aceştia au organizat-o, cu sprijinul Primăriei Orașului Panciu, în Podgoria Miniş-Măderat. Cu acest prilej, Iulian Nica s-a reîntâlnit cu primarul Corneliu Popi-Morodan, care a însoţit delegaţia pănceană la principalele obiective turistice din comuna Ghioroc: Muzeul Viei şi Vinului, Muzeul Tramvaiului – aflat în incinta depoului de tramvaie din Ghioroc şi Ciuperca din centrul comunei.
La Muzeul Viei și Vinului, amplasat în Stațiunea de Cercetări Viticole, producătorii de la Panciu au putut vedea expoziția de documente și fotografii vechi, precum și cea de instalații tradiționale de prelucrare a strugurilor și a vinului. Tot aici, ei au aflat amănunte despre începuturile cultivării viței-de-vie în Podgoria Aradului. Cu aceeași ocazie, a fost prezentat cadrul natural în care se dezvoltă aceste culturi și au fost enumerate soiurile de struguri din care sunt produse vinurile în Podgoria Miniș-Măderat. Dintre acestea, a fost evidențiat Cadarca, un soi tradițional de struguri, din care se produce vinul cu același nume, ce prezintă o culoare roșie-rubinie, cu o aromă specifică de fruct proaspăt.

Programul a continuat cu o vizită la Muzeul Tramvaiului, urmată de o plimbare cu Săgeata Verde, primul tren electric de pe teritoriul României, pus în circulaţie în anul 1906. Păncenii au vizitat și Ciuperca – o clădire emblematică din centrul Ghiorocului – în incinta căreia s-au aflat mecanismele ce asigurau deplasarea tramvaiului Săgeata Verde. În finalul vizitei de la Ghioroc, păncenii au fost invitați la Primărie, unde au făcut cunoștintă cu personalul administrației publice locale.

Tot joi, 21 iunie 2018, primarul Iulian Nica şi podgorenii de la Panciu au mers în pelerinaj şi la Mănăstirea Hodoş Bodrog, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Aceasta este considerată mai veche mănăstire ortodoxă din România, în prezent fiind declarată monument istoric.
Șeful administrației locale păncene a mulțumit gazdelor de la Ghioroc pentru primire și pentru ospitalitatea de care s-au bucurat viticultorii pe parcursul vizitei. „Doresc să-i mulțumesc primarului Corneliu Popi-Morodan și întregii echipe de consilieri locali de la Ghioroc, pentru primirea făcută delegației noastre. Au fost gazde minunate, ne-am simțit foarte bine la Ghioroc și, cu siguranță, vom mai reveni pe aceste meleaguri!“, a adăugat primarul Iulian Nica.

Pe drumul de întoarcere de la Ghioroc, păncenii au mai vizitat și următoarele obiective:
• Cascada Bigăr – parte integrantă din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița;
• Cazanele Dunării, având ca atracții turistice: Mănăstirea Mraconia – ridicată pe un punct de dirijare a vaselor și o plimbare cu vaporașul, în cadrul căreia au admirat Grota Veteranilor și chipul lui Decebal, sculptat în stâncă;
• Orașul Băile Herculane, cu numeroase vestigii istorice;
• Mănăstirea Tismana, cu mormântul Cuviosului Nicodim, ctitorul așezământului monahal;
• Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, cunoscut sub numele de Ansamblul Monumental Calea Eroilor, care include: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit;
• Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitorie a lui Neagoe Basarab;
• Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare – Pravăț, județul Argeș, cunoscut sub numele de Mausoleul de la Mateiaș, monument istoric dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională 1916-1918.
„Excursia organizată de Asociația «Vitis», care a beneficiat de sprijinul Primăriei Orașului Panciu, se înscrie în programul vizitelor anuale ce au ca scop schimburi de experiență între specialiști și promovarea reciprocă a obiectivelor turistice cu valoare identitară. În anii anteriori, vizite similare au mai fost organizate în Podgoriile Cotnari, Jidvei, Segarcea și Cetate Segarcea, Maramureș, Alba, Mehedinți, Iași, dar și în Republica Moldova, la Cricova și Mileștii Mici. Concomitent, am promovat și turismul ecumenic, prin vizitarea mănăstirilor și obiectivelor turistice de pe Valea Oltului. De asemenea, tot în zona Arad, a fost vizitată și comuna Șiria, locul de naștere al scriitorului Ioan Slavici. Sperăm ca anul viitor, următoarea excursie tematică să vizeze locuri la fel de frumoase și importante din România“, a declarat primarul Iulian Nica. (Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu