joi, noiembrie 21, 2024
AcasăPanciuFOTO-VIDEO Ministrul Afacerilor Europene le-a vorbit păncenilor despre politica agricolă comună...

FOTO-VIDEO Ministrul Afacerilor Europene le-a vorbit păncenilor despre politica agricolă comună și dezvoltarea locală

Vineri, 13 iulie 2018, orașul Panciu a fost gazda unei noi serii de Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene, organizate de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Institutul European din România și Primăria Orașului Panciu. Evenimentul, care a avut ca temă Politica Agricolă Comună și Dezvoltarea Locală, a beneficiat de prezența ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, alături de care au participat primarul Iulian Nica, deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Alexandru Potor, prefectul județului Vrancea Sorin Hornea și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Dănuț Cristian. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat importanța consultărilor cetățenești, din perspectiva preluării, de către România, a președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019. „Cel care trăiește în comunitățile mai mici trebuie să fie auzit atunci când se iau decizii la Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg. Uniunea Europeană trebuie să se aplece mai mult către dumneavoastră, către cei care au așteptări importante și probleme care trebuie să fie rezolvate imediat. Uneori, vocea fermierilor nu este suficient de bine auzită la Bruxelles. Uneori, vocea celor care trăiesc în comunitățile mai mici nu este suficient tradusă în politici publice și decizii care sunt luate în plan european. Trebuie să schimbăm acest lucru, această logică, această mentalitate, pentru că Uniunea Europeană trebuie să fie a tuturor. Este foarte important acest mesaj. Nu este un mesaj simplu de transmis mai departe. Agricultura românească este puternic influențată de politica de la Bruxelles. Trebuie să fim mai vizibili și mai prezenți. Perspectiva președinției, de anul viitor, ne va oferi oportunitatea de a fi și mai vocali, și în același timp să fim capabili să generăm consens”, a afirmat Victor Negrescu.

În acest context, deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, a declarat că „Uniunea Europeană este un spațiu al avantajelor”, iar apartenența României la acest spațiu a avut până acum consecințe benefice pentru județul Vrancea. „Vrancea este unul dintre județele care au beneficiat de fonduri europene și de apartenența la acest spațiu al avantajelor, dar și unul puternic competițional. Președinția Consiliului Uniunii Europene este o oportunitate de a ne formula prioritățile și de a încerca să influențăm politicile europene în avantajul României, nu în manieră egoistă, ci din perspectivă europeană, colegială. Este bine să ne întâlnim și să discutăm cu dumneavoastră, pentru că dumneavoastră știți cel mai bine care vă sunt problemele și dorințele, noi fiind cei care, printr-o manieră democratică, suntem chemați să le punem în operă, din perspectivă legislativă și din perspectivă executivă. Vreau ca sfârșitul președinției Consiliului Uniunii Europene să ne găsească mai bine pregătiți pentru competiție, cu o viziune mai bună asupra oportunităților pe care Uniunea Europeană le are și le propune. Președinția Consiliului Uniunii Europene ne oferă un prilej de a sublinia faptul că, în România, putem să avem viziuni comune asupra lucrurilor și una dintre viziunile comune se poate lega de proiectul Uniunii Europene și de felul în care România se raportează la Uniunea Europeană, ca parte a ei”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.

În cadrul dialogului cu invitații, păncenii și-au manifestat dorința de a beneficia de o agricultură modernă și eficientă, realizată prin cercetare și inovație, dar cu respectarea tradițiilor și a specificului local. Totodată, ei au cerut și crearea unor alternative concrete pentru agricultorii care trăiesc în comunitățile mici, respectiv locuri de muncă și investiții noi, generatoare de venituri. Nu în ultimul rând, păncenii și-au manifestat interesul pentru creșterea performanței agriculturii românești, prin formarea profesională a agricultorilor în școli de specialitate, dar și prin educarea consumatorilor. Primarul Iulian Nica a reamintit faptul că orașul Panciu este un punct important pe harta județului și a României, reprezentând una dintre cele mai mari podgorii din țară, precum și punctul de plecare pe tradiționalul Drum al Vinului. „Dorința noastră este să păstrăm și să ducem mai departe prestigiul și tradiția acestei podgorii. Politica agricolă a Uniunii Europene a evoluat foarte mult în ultima perioadă. Suntem conștienți că trebuie să ne adaptăm și să se aliniem la transformările majore care au avut loc. În același timp, considerăm că și Europa trebuie să țină cont de noi și să fim direct implicați în deciziile care urmează să fie luate la Bruxelles, în special după 1 ianuarie 2019”, a declarat Iulian Nica.
Edilul-șef și-a exprimat convingerea că părerile și cererile agriculturilor se vor regăsi în viitoarele măsuri și decizii legislative. „Nu vă ascundem faptul că avem nevoie de sprijin la cel mai înalt nivel și îmi permit să afirm că prezența dumneavoastră la Panciu este o garanție că doleanțele noastre își vor găsi rezolvarea în măsuri legislative concrete. În același timp, îmi exprim încrederea că dezbaterile și consultările de astăzi vor contribui la stabilirea liniilor prioritare ale viitorului proiect comunitar”, a afirmat primarul Iulian Nica.
Primarul păncean a ținut să-i mulțumească președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru faptul că a susținut inițiativa Ministerului Afacerilor Externe de a organiza la Panciu Consultările cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene. Mesajul șefului administrației județene a fost transmis invitaților prin intermediul vicepreședintelui Dănuț Cristian. „Ne bucurăm foarte mult că ne-ați ales să fim gazdele unei dezbateri atât de importante pentru noi, vrâncenii, în calitate de cetățeni europeni, în contextul în care România va deține, anul viitor, pentru prima dată, președinția Consiliului Uniunii Europene. Consiliul Județean, în calitate de autoritate publică județeană, susține un astfel de demers pentru că, întotdeauna, în centrul preocupărilor este cetățeanul și el trebuie să aibă un cuvânt de spus, să fie ascultat, inclusiv pe tema consolidării rolului României în susținerea proiectului european. În ceea ce privește apartenența noastră europeană și aderarea la valorile europene, județul Vrancea a fost mereu susținătorul acestora. Doresc să vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră la Panciu și vă asigur de tot sprijinul și atenția noastră”, a transmis președintele Marian Oprișan. (Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu)

http://


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu