Fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea a fost astăzi la sediul DNA unde i s-a adus la cunoștință că a fost pus sub urmărire penală pentru două infracțiuni de abuz în serviciu: a folosit resursele umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere și a încheiat un protocol în baza căruia procurorul general Tiberiu Nițu ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Procurorii anticorupție susțin că, în perioada ianuarie-octombrie 2015, Poliția Rutieră a avut 1.607 misiuni de însoțire în deplasările lui Gabriel Oprea în București (de 3 ori mai multe decât în cazul președintelui României și de 2 ori mai multe decât în cazul premierului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă. conform prevederilor legale).
”Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliția rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală), inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență”, se arată în referatul DNA.
Punerea oficială sub acuzare vine la o zi după semnarea protocolului de colaborare pentru alegerile locale (și nu numai) dintre PSD și UNPR. Conform protocolului, la alegerile locale din luna iunie, PSD și UNPR convin să lase la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborările, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și județene. Totodată, PSD și UNPR resping modificarea legilor ce privesc alegerile locale și parlamentare pe parcursul acestui an. După alegerile locale se va semna un alt acord pentru alegerile parlamentare. Acesta ar cuprinde, conform unor surse, prevederea ca UNPR să aibă 30 de locuri eligibile pe listele PSD pentru Senat și Camera Deputaților.
După semnarea la nivel național a acestui protocol, urmează ca organizația UNPR Vrancea să bată la ușa lui Marian Oprișan pentru a primi indicațiile în perspectiva alegerilor locale. Este de notorietate faptul că Gabriel Oprea și Marian Oprișan afișează o relație de strânsă prietenie, vorbindu-se la un moment dat de posibilitatea ca șeful PSD Vrancea să treacă în barca UNPR dacă ar fi căzut în dizgrația lui Ponta, Dragnea&comp. Oprișan își va evalua șansele de a obține rezultate electorale maxime pentru primării, consilii locale și Consiliul Județean Vrancea și, în funcție de calculele politice, va stabili modalitatea de a pune în practică protocolul cu UNPR (pe liste comune, cu oameni și liste proprii, combinat). Conform unor surse, șeful PSD Vrancea ar fi primit, deja, o listă de candidați pentru consiliile locale, pentru primari și pentru CJV din partea UNPR. Cel mai mult ar putea avea de suferit viceprimarul Focșaniului, Marius Iorga, cel care și-a creat o imagine pozitivă în oraș în ultimul an și jumătate. Marius Iorga era dat ca sigur drept candidat UNPR pentru postul de primar al Focșaniului.
Gabriel Oprea valsează între DNA și PSD
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -