duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăCulturăFOTO Evenimente culturale la Zilele Orașului Panciu

FOTO Evenimente culturale la Zilele Orașului Panciu

Comunitatea locală pănceană l-a omagiat vineri, 28 septembrie 2018, pe poetul-preot basarabean Alexie Mateevici, printr-o slujbă de pomenire și sfințirea unei plăci comemorative la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza. Manifestările au fost organizate de Primăria Orașului Panciu au făcut parte din programul ediției a XIV-a a Zilelor Orașului Panciu. „Astăzi aducem un omagiu pe care poetului-preot Alexie Mateevici, care a rămas, peste vremuri și timp, un reper moral și cultural, dar mai ales un mare apărator al identității românești“, a declarat, în deschidere, primarul Iulian Nica. Edilul-șef a precizat ca ideea de a-i dedica o placă comemorativă lui Alexie Mateevici aparține profesorului de istorie Mihail Adafini, președintele Filialei Vrancea a Societății de Științe Istorice din România. „Mă bucur că Primăria Orașului Panciu a reușit, cu sprijinul domnului Mihail Adafini, să îl aducă pe Alexei Mateevici mai aproape de oamenii de astăzi, care vor simți, cu siguranță, nevoia de a-i reciti și a-i descoperi opera și mai ales, de a-i urma exemplul de a apăra vatra strămoșească dacică“, a adăugat primarul Iulian Nica.

Evenimentul dedicat lui Alexie Mateevici a beneficiat de prezența lui Ioan Găină, director-fondator al Casei-Muzeu Alexie Mateevici din Zaim și a directorului Muzeului Național de Literatură Mihail Kogălniceanu din Chișinău. „Sunt convins că nimic nu este întâmplător și că acest eveniment a fost rânduit special în acest an atât de important pentru noi, Anul Centenarului! Marele Mateevici readuce laolaltă pe românii de pe ambele maluri ale Prutului, îndemnându-ne, astfel, să privim din nou în sufletul nostru, să medităm mai des la valorile noastre spirituale comune, de a le respecta, de a le păstra și de a le transmite moștenire urmașilor noștri!“, a afirmat primarul Iulian Nica.

Alături de oaspeții moldoveni, la momentul omagial au mai participat sciitorul Ștefan Andronache și protopopul Gheorghe Joghiu, din Tecuci, precum și preotul Stelian Chirvase, din Movileni, județul Galați. „Este excepțional gestul dumneavoastră – de a reconstitui pașii  părintelui Alexie Mateevici, preotul și omul care nu a învățat în viața lui nicio lecție în limba română! Acesta este, cu adevărat, dar de la Dumnezeu!“, a declarat Ioan Găină. Cuvinte de apreciere pentru organizatorii evenimentului a avut și Vasile Malaneșchi, directorul Muzeului Național de Literatură din Chișinău. „Sunt nespus de bucuros de ceea ce se întâmplă astăzi, în orașul dumneavoastră și că poetul-ecleziast Alexie Mateevici intră tot mai adânc în inimile românilor de pretutindeni. Noi, cei din Republica Moldova, avem grijă de creația poetului, ne străduim ca aminitirea lui să fie mereu vie în atenția tuturor iubitorilor de frumos și de istorie națională. Salut și aduc sincere mulțumiri Primăriei Orașului Panciu pentru acest gest recuperator pentru memoria noastră istorică, de a instala o placă comemorativă, care să ne aducă mereu aminte de faptul că Mateevici a fost prin aceste locuri!“, a spus Vasile Malanețchi.

Ioan Găină a oferit primarului Iulian Nica Medalia Comemorativă Alexie Mateevici – 130 de ani, acordată de Ion T. Veste, primarul comunei Zaim, în semn de apreciere pentru păstrarea neîntinată a memoriei poetului-preot Alexie  Mateevici. De asemenea, Ioan Găină i-a dăruit edilului-șef păncean și cartea Alexie Mateevici, autor Vasile Țepordei, ediție îngrijită de directorul Casei-Muzeu din Zaim. La rândul său, primarul Iulian Nica a oferit oaspeților moldoveni, precum și profesorului Ștefan Andronache, Placheta Orașului Panciu. Momentele comemorative au continuat la Casa de Cultură, cu programul artistic Omagiu limbii române – susținut de Miruna Teodora Anicăi Ifrim, Maria Elena Bucur, Andreea Beatrice Moraru și Bogdan Oprea, elevii ai Liceului Tehnologic Al. I. Cuza Panciu. A urmat prezentarea cărților Alexei Mateevici – un poet al renașterii basarabene  – Lucrare elaborată în cadrul Muzeului Național de Literatură din Chișinău și Limba vechilor cazanii – autor: Vasile Malanețchi, precum și a volumului Altarele „Limba noastră“, autor Ioan Găină.

Cu același prilej, au mai fost lansate și cărțile Contribuția păncenilor la făurirea și apărarea României Mari, autor: Mihail Adafini și Panciu, de la începuturi pănă astăzi (monografia orașului în imagini), autor: Costică Zbârciog, ambele editate cu sprijinul primarului Iulian Nica. Momentul a fost dedicat Centenarului Marii Uniri din 1918. „Este de datoria noastră este să nu uităm că și orașul Panciu a plătit tributul său la făurirea și apărarea României Mari! Este motivul pentru care am ales ca domnul profesor Mihail Adafini să ne prezinte astăzo noua sa carte, care se constituie într-un omagiu adus tuturor ostașilor pănceni, știuți și neștiuți, care au contribuit la înfăptuirea marelui vis al românilor din toate veacurile: unirea într-un singur stat, indivizibil și independent! Și, pentru că, tot în 2018, se împlinesc 220 de ani de la prima atestare documentară a orașului Panciua, m lansat și monografia în imagini Panciu – de la începuturi și până astăzi, realizată de către domnul profesor Costică Zbârciog. Mă bucur că Primăria Orașului Panciu a reușit să editeze aceste cărți, care ne vor ajuta să cunoaștem mai bine istoria locului în care trăim și eroismul înaintașilor noștri, care au luptat pentru libertatea și demnitatea noastră!“, a declarat primarul Iulian Nica. (Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu