sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăComuna meaRACOASAFOTO Preparate din carne cu gust de epocă. Rețetele bunicului, preluate...

FOTO Preparate din carne cu gust de epocă. Rețetele bunicului, preluate de nepoți

În perioada interbelică, în comuna Răcoasa exista un măcelar recunoscut pentru modul în care acesta prepara carnea. Îl chema Ilie şi avea acasă o carmangerie căutată de localnici şi oamenii din împrejurimi, îndeosebi datorită meşteşugului proprietarului. Afacerea i-a fost închisă de comunişti, dar nepoţii lui Ilie au dorit să ducă mai departe această tradiţie din familie. Astfel, în această vară, urmașii au deschis o afacere cu preparate din carne, realizate după metode tradiţionale, sub denumirea, cum altfel decât  „Moş Ilie Măcelarul”.

“Bunicul era casapul satului. Aşa i se spunea atunci măcelarului. Avea stână, avea vaci, adică materia primă pentru produsele pe care le făcea din carne. Avea nişte reţete nemaipomenite, pe care noi, în familie, le-am folosit şi după ce el nu a mai fost. Acest lucru m-a inspirat să deschid o afacere şi să-i dau numele bunicului”, ne spune George Iamandi, administratorul măcelăriei.

Punctul de lucru al măcelăriei este la Răcoasa, acolo unde George Iamandi se ocupă, cât este ziua de lungă, de tranşarea carcaselor de carne şi pregătirea lor după reţetele străbunului său. „Avem reţete pe care le respectăm întocmai. Totul este natural. Folosim carne crudă, condimente, în funcţie de specialitatea care se pregăteşte. După preparare, produsele sunt scoase şi puse la afumătoarea cu lemne. Nu folosim nitriţi, aditivi, aşa cum fac cei care lucrează industrial”, ne spune administratorul. Măcelăria ”Moş Ilie” foloseşte doar carne de porc şi pasăre. Din porc, se obţin muşchiul şi ceafa afumată, pastramă, kaiser, cârnaţi de porc afumaţi, scăriţă şi ciolan afumat, iar din pasăre se prepară cârnaţi, piept de pui, pulpă de pui afumată şi pastramă din piept de pui dezosat şi fără pieliţă. Produsele sunt valorificate prin cele două magazine pe care administratorul le deţine în Focşani. Cel mai important este că aceste bunătăţi sunt pe placul clienţilor, care au înţeles că produsele tradiţionale, care nu se supun legilor consumeriste, de vânzare în cantităţi industriale, sunt  produse proaspete, de bună calitate și la preţuri rezonabile. “Clienţii noştri sunt în general oameni cu venituri medii, dar pot să vă spun, fără să exagerez cu nimic, că vin foarte mulţi pensionari care îmi spun că preferă să cumpere mai puţin şi mai bun. Le-am şi demonstrat că pot mânca mai bine şi mai sănătos, fără să-i coste nimic în plus faţă de ce cumpărau în mod obişnuit”, ne mai spune George Iamandi.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu