Aproximativ 300 de cadre medicale de la cea mai mare unitate sanitară din Vrancea, Spitalul de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani, s-au întâlnit în această dimineață la Centrul de Transfuzie Sanguină, pentru o campanie inedită de donare de sânge. Inițiatorii au numit acțiunea „Sănătatea pentru sănătate” și ea vine în urma apelului Centrului de Transfuzie Sanguină, care se confruntă cu o criză acută de donatori.
“Am arătat că și noi intrăm într-o normalitate. Noi i-am spus <<Sănătatea pentru sănătate>>. Nu știu dacă toți cei 300 de colegi vor dona sau vor fi compatibili pentru a dona, dar cel puțin 250 vor dona. Sperăm ca unii dintre colegii noștri donatori să devină donatori permanenți”, a spus Constantin Mîndrilă, directorul Spitalului de Urgență. Potrivit acestuia, împreună cu conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină s-a întocmit un grafic și, în fiecare zi, vor dona sânge cel puțin zece cadre medicale, astfel încât până la Crăciun toți cei înscriși în lista de donatori să facă acest lucru.
“Nu credeam că o să avem atâta aderență în rândul personalului, dar spre surprinderea noastră oamenii s-au dovedit extrem de interesați. Este un gest extraordinar, este încă un mod în care înțelegem să muncim pentru pacienți”, a menționat medicul Valentin Ochean, directorul medial al spitalului. Medicii care au participat la acțiunea de astăzi, unii dintre ei fiind pentru prima dată în fața unei astfel de experiențe, au îndemnat și alte persoane să vină să doneze sânge. “Donăm sânge pentru cei care au nevoie, nu neapărat că sunt pacienții mei sau ai altuia. Poate ar trebui ca măcar odată în viață să facem acest gest, poate de mai multe ori. Dacă este nevoie, de ce nu”, a precizat medicul ortoped Robert Mihăilă. “Donarea de sânge ar trebui să fie o activitate permanentă și continuă. Secția obstetrică-ginecologie are și ea nevoie de administrare de unități de sânge pentru echilibrarea, în unele situații, a pacientelor pe care le avem, așa că e binevenită acțiunea și mulțumim donatorilor”, spune Ioan Plăcintă, medic șef Obstretică-Ginecologie. “Este o chestie simplă, mai ales pentru cei care lucrează în domeniul sanitar nu e așa de complicat. Important este că am putut dona și să ajut un pic comunitatea la nevoie. Este prima dată când am donat”, a menționat și Ionuț Făinoiu, medic specialist Obstretică Ginecologie.