Producătorii din industria morăritului și panificației susțin că prețul pâinii se va majora cu câteva procente, chiar din această lună. Motivul îl constituie majorarea tarifelor la energia electrică și la gazele naturale. Totodată, asupra prețului de producție a pâinii apasă și coturile ridicate cu materia primă și cu forța de muncă. „Preţul materiei prime a crescut, preţul forţei de muncă, la fel. Pe lângă toate acestea, am primit notificări de la furnizorii de gaze şi de energie electrică pentru a ne informa că majorează tarifele cu 25%. Dacă ţigara s-a scumpit, nu trebuie să scumpim şi pâinea? Dacă, înainte, o pâine costa cât o ţigară, trebuie să coste şi de aici încolo cât costă o ţigară. (…) În momentul de faţă, preţul franzelei variază între 0,60 lei şi 1,30 lei. Dacă fiecare adaugă un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa între 0,80 şi 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Sigur, dacă un produs costă 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva”, a arătat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, în cadrul unei conferințe la INDAGRA.
Președintele ROMPAN susține că, față de 2017, în acest an a crescut semnificativ prețul grâului. ”Nici nu putem compara preţul faţă de recolta anului trecut, pentru că anul trecut am avut un preţ aproape liniar pe tot parcursul anului. În schimb, anul acesta, am cumpărat grâu la recoltare cu 650 lei/tonă, în timp ce acum cumpărăm cu 850 lei tona. A crescut foarte mult preţul, cu aproximativ 25 de procente. Indiferent ce-am face, dacă am aduce grâu din afară pentru a-l ameliora pe cel românesc, ar însemna să avem costuri mari, mult mai mari decât cu grâul românesc. De aceea, suntem sortiţi să mâncăm acest grâu care a rămas în ţară”, a precizat Aurel Popescu.