”Uncheșii” și ”Babele” din comuna Păunești au vestit, în mod specific, noul an. Colindătorii mascați au traversat toată comuna pentru a alunga spiritele rele ale vechiului an și pentru a vesti un an nou mai bun. Conform tradiției, în prima zi a anului, localnicii poartă măști mari, confecționate, în principal, din piei de oaie, și împodobite cu pene de gâscă sau, mai nou, cu globulețe, beteală, fotografii și alte ornamente moderne. Bărbații în putere își fac un brâu gros de care agață tălăngi mari, făurite de meșterii din comună. Zgomotele tălăngilor au rolul de a speria spiritele anului ce tocmai a trecut.
Mascații se adună la orele după amiezii, în grupuri sau în care alegorice, în centrul comunei, acolo unde vin aproape toți localnicii să petreacă împreună timp de câteva ore. ”Ne bucurăm că reușim să păstrăm această tradiție, de câteva sute de ani. Atât bătrânii cât și tinerii din Păunești sunt mândri cu acest obicei de Anul Nou și se implică în organizarea și desfășurarea paradei ”babelor” și ”uncheșilor” la fiecare început de an. După cum ați văzut, au venit cu măști oameni de toate vârstele, inclusiv copii”, ne-a declarat Marian Chiriac, directorul Căminului Cultural din comuna Păunești.
Tradiția mascaților din Păunești a ajuns cunocută peste tot în țară. De 1 ianuarie, centrul comunei se umple nu numai de localnici dar și de oameni veniți din alte comune sau orașe și chiar din afara județului. Colindătorii din Păunești au participat, în ultimii ani, la numeroase festivaluri de datini și obiceiuri naționale și internaționale. De asemenea, ai apar în câteva secvențe în celebrul film românesc ”Un pas în urma serafimilor”.