Ministerul Apelor și Pădurilor a lansat, pe 7 ianuarie 2019, Campania națională de informare „APĂR APA!”, parte a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” implementat de M.A.P. și finanțat dintr-un împrumut al Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). România are peste 3 milioane de ferme mici (sub 5 ha), majoritatea practicând agricultură de subzistență. Campania „APĂR APA!” se adresează, în principal, fermierilor mici care, fie din lipsă de informare, fie din lipsă de mijloace, nu respectă condițiile minimale pentru protecția apelor împotriva poluării cu nutrienți. Cauza majoră a acestui tip de poluare o constituie gospodărirea necorespunzătoare a gunoiului de grajd, depozitat de cele mai multe ori direct pe pământ, iar scurgerile acestuia ajung direct în prima pânză de apă freatică și, de acolo, în fântânile oamenilor. „Avem nevoie ca micii fermieri să înțeleagă legătura directă între felul în care își gestionează gunoiul de grajd și nivelul de poluare cu nitrați al fântânii din curte. Nitrații nu dispar la fierbere și ajung în mâncarea gătită cu apa din fântână. Practic, primii care sunt afectați de această poluare sunt chiar fermierii și familiile lor”, a declarat ministrul Ioan Deneș.
„Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este un proiect care finanțează înființarea de platforme comunale pentru gunoiul de grajd și a sistemului de colectare aferent de la populație, stații de compostare și perdele de vegetație pentru protecția apelor de suprafață. Beneficiarii și gestionarii acestor investiții sunt exclusiv autoritățile locale care au depus proiecte eligibile și care au obținut finanțarea.
În această faza a proiectului s-au depus și evaluat 173 de Note Conceptuale, din care s-au selectat 97 de sub-proiecte: 92 investiții în platforme pentru colectarea și managementul gunoiului de grajd, 4 stații de compostare și o perdea forestieră. „La finalul anului 2018 am semnat contracte de finanțare pentru 12 din cele 97 de sub-proiecte selectate privind platforme comunale pentru colectarea și managementul gunoiului de grajd și pentru 10 seturi de utilaje necesare întăririi capacității de operare a unor platforme finanțate anterior. Valoarea acestor investiții este de 24,95 milioane lei, din care 23,41 milioane lei finanțare MAP. Diferența o reprezintă contribuțiile UAT-urilor beneficiare”, a subliniat ministrul Ioan Deneș. Un set de utilaje alocat unei platforme este format din: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat gunoi și o cisternă vidanjă.
Campania debutează cu difuzarea unor spoturi TV și cu lansarea site-ului www.apanoastra.ro, un portal de informare publică, prin intermediul căruia cei interesați vor putea afla informații utile. În următorii trei ani, Campania va include acțiuni de comunicare online, acțiuni de marketing direct în teritoriu, concursuri educative pentru copii și pentru fermieri, întâlniri de lucru cu autorități locale și cu instituții implicate în domeniul controlului poluării cu nutrienți ș.a. Spoturile TV pot fi vizionate aici: https://apanoastra.ro/coltul-media
Mai multe informații despre proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” se pot găsi pe www.inpcp.ro. (comunicat Ministerul Apelor și Pădurilor)