Magistraţii de la Tribunalul Prahova, care judecă din anul 2011 dosarul „constructorilor lui Oprişan”, disjuns din dosarul „Căprioara”, în care Marian Oprişan a fost achitat, nu au vrut să se complice cu o altă sentinţă şi i-au achitat pe toţi cei cinci inculpaţi trimiși în judecată de DNA. Decizia dată astăzi poate fi atacată cu apel. Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian și Vasile Bută au fost achitați, aceștia beneficiind de legea penală mai favorabilă. Cei cinci au fost trimiși în judecată în anul 2011.
În rechizitoriul întocmit de DNA, procurorii au reţinut:
„În cursul anului 2004, inculpatul Prunache Corneliu, în calitate de asociat şi administrator la S.C. AISPA STARS 95 S.A., a încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de 10.395.969.022 ROL, în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 24,3 km. Suma sus menţionată a fost ridicată de inculpat, în numerar, fără documente justificative, iar pentru decontarea lucrărilor acesta a întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor, în vederea înlesnirii efectuării plăţilor nelegale de către reprezentanţii CJ Vrancea. Astfel a fost creată o pagubă bugetului Consiliului Judeţean Vrancea egală cu suma primită 10.395.969.022 ROL, inculpatul obţinând în acest fel un avantaj patrimonial.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Mihăiuc Vasile, în calitate de asociat şi administrator la S.C. UTILAJ CONSTRUCT SERVICE S.A., a încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de 33.030.423.926 ROL în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 68, 92 km. Inculpatul a ridicat suma sus menţionată în numerar, fără documente justificative, iar pentru decontarea lucrărilor a întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor, în vederea înlesnirii efectuării plăţilor nelegale de către reprezentanţii CJ Vrancea. Astfel a fost creată o pagubă bugetului Consiliului Judeţean Vrancea egală cu suma primită de 33.030.423.926ROL, inculpatul obţinând în acest fel un avantaj patrimonial.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Graur Vasile, în calitate de asociat şi administrator la S.C. TOP MEDIA SRL a încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de 3.765.428.479 ROL , în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 7 km. Suma menţionat a fost ridicată în întregime în numerar, fără documente justificative şi, cu toate că lucrările nu au fost realizate, inculpatul a facturat lucrările ca şi cum ar fi fost efectuate. Astfel, acesta a înlesnit plata nelegala a sumelor de către reprezentanţii CJ Vrancea, creând prin aceasta o pagubă bugetului Consiliului Local Vrancea egala cu suma primita de 3.765.428.479 ROL şi obţinând în acest fel un avantaj patrimonial.
În aceeaşi perioadă, inculpatul CRISTIAN IULIAN, în calitate de asociat şi administrator la S.C. UNIVERS NORD SRL a încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de 3.493.976.456 ROL în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 4,5 Km. Inculpatul a încasat suma în totalitate, utilizând-o în alte scopuri, dar a facturat lucrările ca si cum ar fi fost efectuate. Astfel, a înlesnit plata nelegală a sumelor de către reprezentanţii CJ Vrancea, creând prin aceasta o pagubă bugetului Consiliului Judeţean Vrancea egala cu suma primită de 3.493.976.456 ROL şi obţinând în acest fel un avantaj patrimonial
În aceeaşi perioadă, inculpatul BUTĂ VASILE, în calitate de asociat şi administrator la S.C. PODGORIA COTEŞTI SRL a încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de 5.978.941.771 ROL, în cadrul unui contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 8,3 Km. Suma încasată a fost utilizată în alte scopuri de inculpat, care a facturat lucrările ca şi cum ar fi fost efectuate. Astfel, acesta a înlesnit plata nelegală a sumelor de către reprezentanţii CJ Vrancea, creând prin aceasta o pagubă bugetului Consiliului Judeţean Vrancea egală cu suma primita de 5.978.941.771 ROL şi obţinând în acest fel un avantaj patrimonial. Totodată, inculpatul a transferat fără justificare economică suma de 1,28 mld. ROL provenită din infracţiune, către firma administrată de soţia sa S.C. TRANS CONTRUCT SRL, în scopul disimulării operaţiunilor financiare ilicite.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat, a fost instituit sechestru asigurător asupra sumei totală de 1.689.203,74 lei deţinută de inculpatul Bută Vasile şi asupra sumei totale de 589.232, 91 lei aparţinând părţii responsabile civilmente S.C. PODGORIA COTEŞTI S.R.L. În cazul părţii responsabile civilmente S.C. PODGORIA COTEŞTI S.R.L., a fost identificată şi sechestrată suma totală de 589.232, 91 lei.
În cazul S.C. ASIPA STARS’95 S.A., S.C. UTILAJ CONSTRUCT SERVICE S.A., S.C. TOP MEDIA S.R.L. şi S.C. UNIVERS NORD S.R.L., respectiv inculpaţii Prunache Corneliu, Mihăiuc Vasile, Graur Vasile şi Cristian Iulian, nu au fost identificate lichidităţi şi nici imobile deţinute în proprietate.
Cauza se află în legătura cu un dosar în care anterior au fost trimişi în judecată mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vrancea (în calitate de autori ai faptelor), dosar având ca obiect legalitatea şi oportunitatea plăţilor în sumă de peste 56 miliarde ROL făcute de CJ Vrancea pentru lucrări de pietruire a drumurilor comunale, lucrări care s-au făcut doar sporadic, de proastă calitate sau, uneori, chiar deloc”, potrivit procurorilor DNA.