Comuna Slobozia Bradului înregistrează o explozie demografică fără precedent. Este o comună cu populație preponderent de etnie romă și se apropie, vertiginos, de 9.000 de locuitori. Pe lângă problemele de ordin material, autoritățile din Slobozia Bradului se confruntă cu lipsa spațiilor de școlarizare, în special pentru învățământul preșcolar. Iar aplicarea programului ”Fiecare copil la grădiniță” a creat o situație fără ieșire. Părinții vor să-i aducă pe cei mici la grădiniță, de la vârsta de 3 ani, pentru a beneficia de ajutorul de 50 de lei/ lună stabilit de guvern. Dar locuri în grădinițele actuale sunt extrem de puține. ”Avem 1.581 de copii de vârstă preșcolară. Dintre aceștia, doar 145 au loc. Rămân, iată 1.436 de copii fără loc. Ne-ar trebui 72 de săli de clasă iar dacă Ministerul Educației aprobă învățarea în două schimburi, am avea nevoie de 36 de săli de clasă la grădinițe”, și-a făcut calculul primarul comunei, Valerică Zamfirescu.
Chiar și în acest moment, cursurile preșcolare se desfășoară în câteva spații provizorii, amenajate pentru grădiniță. ”Noi primim doar 50 de preșcolari, la grupa mare, de la vârsta de 5 ani. Sunt mulți copii care ar vrea să vină la grădiniță dar nu sunt locuri”, ne-a spus educatoarea Carmen Nica. ”Sunt din 1990 aici și eram 4 învățători atunci. Acum suntem 15 și tot nu facem față. Fiecare clasă are peste 40 de elevi și nu ar trebui să fie decât maximum 25. Este foarte greu să lucrezi cu atâția copii odată”, ne-a spus și învățătoarea Lucia Coman. Conducerea Școlii Coordonatoare din Slobozia Bradului caută soluții dar fără succes. Planurile și propunerile rămân doar pe hârtie. ”Am identificat niște spații mici, improprii și, de aceea, nu primim avize de la ISU și DSP. Nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru siguranța unui număr atât de mare de copii. Știu că sunt niște proiecte pe termen lung, dar pe termen scurt nu găsim decât niște improvizații”, ne-a declarat directorul școlii, Vica Costache.
Impulsionați si de ajutorul de 50 de lei/ lună, părinții au luat cu asalt grădinițele. Au văzut, însă, că nu sunt locuri și cer să se construiască mai multe grădinițe.”Trebuie să se construiască grădinițe. Merg abia de la 5 ani la grădiniță în loc de la 3 ani. Un copil normal trebuie să meargă la grădiniță de la vârsta de ani. Vin copiii la grădiniță, văd că nu au loc și se întorc acasă”, susțin mămicile. ”Trebuie!”, așa spune și primarul Zamfirescu. Are proiecte depuse la guvern din 2008, aprobate dar atât. Fără finanțare, fără să înceapă vreo lucrare. Explozia demografică a depășit orice închipuire, cu mult peste capacitatea de școlarizare. ”Am văzut că s-au dat bani unor localități să construiască unități de învățământ cu 2 clase, unde este puțină populație școlară. S-au repartizat fonduri tot pe criterii politice, fără să se țină cont de cifrele de școlarizare, de evoluția demografică, de necesitățile reale ale fiecărei localități. Copiii romilor vor să vină la școală dar nu avem spații. Dacă se continuă în maniera asta, romii s-ar putea gândi că au parte de discriminare. Deja încep să acuze că autoritățile naționale îi discriminează”, a mai precizat primarul comunei Slobozia Bradului.