Crescătorii din porci din România sunt extrem de nemulțumiți. În loc să crească (sau să se mențină la un nivel acceptabil), prețul kilogramului de porc, în viu, la poarta fermei, este, în acest moment, de 3,2-3,5 lei. Fermierii reclamă importurile masive și lipsa unei politici coerente la nivel guvernamental pentru protejarea producției autohtone. ”În luna decembrie 2018, prețul a fost de circa 6 lei/ kg de porc viu, iar acum abia dacă ajunge la 3,5 lei. Asta în condițiile în care costul de producție este de 5,8-6 lei/ kg. Această scădere provine de la importurile masive din statele Uniunii Europene, la prețuri foarte mici. Și, după cum ați văzut, unele importuri de carne erau infectate cu pestă porcină africană. Deși prețul la achiziția porcilor de la fermele noastre a scăzut foarte mult, prețul la raft al cărnii și produselor din carne de porc nu a scăzut. Dacă mergem în ritmul acesta, în cel mult 6 luni sectorul creșterii de porcine ajunge în colaps pentru pierderile fermierilor sunt imense. Noi, crescătorii de porci din România, facem un apel către Ministerul Agriculturii să intervină urgent și să ia măsuri, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în anul 2016”, susține Maricel Lazăr, un fermier din Vrancea, care deține o fermă de creștere a porcilor cu circa 1.600 de capete.
Situația este cunoscută la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ministrul Petre Daea a declarat, zilele trecute, că ”prețul este extraordinar de mic. Prețul la poarta fermei este cu 3,5 lei/kg.” Însă doar atât, fără să anunțe un plan de măsuri pentru sprijinirea fermierilor români.