Simularea examenului de Bacalaureat 2019, la nivel național, se va desfășura la aceeași oră în toate liceele din țară, cu aceleași subiecte. Sunt așteptați la această testare circa 300.000 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a. Luni, 18 martie, va fi testarea la Limba și literatura română. Simularea va începe la ora 9:00, moment în care în fiecare sală de clasă sunt distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii de clasele a XI-a și a XII-a au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele de simulare.
Marți, 19 martie, va fi proba la Limba și literatura maternă. Miercuri, 20 martie, va fi simularea la proba obligatorie a profilului. De exemplu, testarea la Matematică o vor susține absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională. Iar testarea la Istorie va fi dată de absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus. Joi, 21 martie, va fi testarea la proba la alegere a profilului și specializării, numai pentru elevii claselor a XII-a. Aceștia trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:
- Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională;
- Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus.
Pe data de 29 martie se vor afișa rezultatele. Subiectele de la simularea bacalaureatului 2019 sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), instituția din subordinea Ministerului Educației care creează subiectele pentru toate examenele naționale, asemănătoare modelelor publicate pe subiecte.edu.ro, având drept scop valorificarea capacității elevilor de a dezvolta temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Tot CNEE va publica și baremele în funcție de care profesorii vor nota lucrările liceenilor. Notele obținute de elevi la simularea de BAC 2019 nu se contestă și pot fi trecute în catalog în baza unei cereri scrise, depusă de elevi sau de părinții acestora.