vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomicCrescătorii de porci şi vaci de lapte primesc ajutoare europene

Crescătorii de porci şi vaci de lapte primesc ajutoare europene

Guvernul a emis o hotărâre prin care se reglementează ajutoarele financiare europene pentru crescătorii de porci și de vaci de lapte. România are la dispoziție suma de 11 milioane de euro: peste 8,7 milioane de euro pentru crescătorii de vaci de lapte și aproape 2,4 milioane de euro pentru crescătorii de porci. Hotărârea de guvern conține criterii, condiții pentru primirea ajutorului financiar, cuantumul ajutoarelor, documentele necesare. Pentru a beneficia de ajutor, producătorii de lapte trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, prin compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv să dețină cotă de livrări la data de 31 martie 2015, să fie în activitate, cu un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim-cumpărător, şi dețin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului, producţia de lapte livrată pe beneficiar să fie de minimum 5 tone de lapte în anul de cotă 2014-2015. Suma cuvenită fiecărui producător se calculează de către APIA conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, astfel: 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv; 2900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.
Cei care dețin ferme pentru creșterea și îngrășarea porcilor au două obligații: să dețină exploatații autorizate de ANSVSA pentru creșterea și îngrășarea porcinelor și să fi livrat direct sau prin terți porci în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015. Cei care au ferme de porci pentru reproducție trebuie să dețină exploatații autorizate de ANSVSA pentru reproducție și să fi funcționat în cursul anului trecut. În acest sector, suma totală se distribuie astfel: echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creștere și îngrășare din exploatații iar echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducție din exploatații. Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către APIA prin împărțirea sumei la efectivul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300.000 de capete pe beneficiar, precum și la efectivul mediu de scroafe și/sau la efectivul de scrofițe de reproducție, livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Acordarea acestor ajutoare s-a impus din cauză că producătorii români au suferit pierderi importante în urma unor evenimente și situații de pe piața internațională: embargoul impus de Rusia asupra produselor agroalimentare europene şi prelungirea acestuia de către guvernul rus până la data de 6 august 2016, eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană, încetinirea economică a Chinei, scăderea preţurilor la nivel mondial. Fermierii sunt așteptați la sediul APIA pentru a depune cererile în vederea primirii ajutoarelor europene până pe data de 8 aprilie iar plățile se vor realiza până la 30 iunie.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu