Aproximativ 20 de medici de familie și farmaciști din Vrancea au venit astăzi la Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate, să reclame disfuncționalitățile din sistem, mai ales în ceea pe privește modul defectuos în care funcționează cardul național de sănătate.
Ei l-au luat prin surprindere chiar și pe Mihai Copaci, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, care s-a văzut nevoit să-i primească și să le asculte păsurile.
Reprezentanții sistemului sanitar spun că au loc frecvente blocaje ale funcționării Sistemului Informatic Unic Integrat pe card, blocaj care face imposibilă eliberarea de rețete medicale către pacienți.
Aceștia au menționat că ziua de vineri este un chin pentru ei, din cauză că de fiecare dată se blochează sistemul când este introdus cardul și nu pot lucra sub nicio formă. Medicii au făcut haz de necaz și au împrumutat un termen din politică, spunând că acea zi este vinerea neagră pentru sănătate. Faptul că acest lucru se întâmplă doar vinerea, înainte de weekend, îi face să se întrebe dacă nu cumva sistemul a fost gândit intenționat să se strice, astfel încât să nu se valideze rețetele în termenul legalde 72 de ore, astfel încât să se facă economii pe spatele bolnavilor.
„Sunt blocaje foarte frecvente pe ale funcționării SIUI pe segmentul card în special. Am înțeles că orice lucru merge mai greu la început, dar sunt deja cinci luni și sistemul nu dă semne de îmbunătățire, ci dimpotrivă. Vinerea nu putem lucra. Nu știm dacă această zi este aleasă intenționat, că trec cele 72 de ore și serviciile nu mai pot fi validate și în acest fel se face economia de servicii pe care o clamează președintele CNAS sau softiștii de la CNAS nu lucrează vinerea și atunci nu mai venim nici noi la lucru. Eu cred că sunt depășite capacitățile, caracteristicile tehnice”, a precizat dr. Cristina Ducan.
Reprezentanții medicilor și farmaciștilor au mai spus că trebuie găsită o soluție alternativă la acest sistem, astfel încât pacienții să nu mai fie puși pe drumuri și să nu mai existe această tensiune, în condițiile în care de cinci luni, de când a fost introdus sistemul, lucrurile nu evoluează. Medicii au cerut explicații de la directorul CAS Vrancea și în legătură cu economiile care se fac prin introducerea cardului și au aflat că sumele nu rămân în județ, ci merg direct la București.
Directorul Casei de Asigurări le-a transmis că toate doleanțele lor vor fi făcute cunoscute Casei naționale de Sănătate, astfel încât să primească un răspuns în cel mai scurt timp posibil. În caz contrar, medicii și farmaciștii spun că vor gândi o altă formă de protest.