Guvernul a stabilit ca salariile bugetarilor să crească, de la 1 august, cu un procent mediu de 5%. Totuși, de cea mai mare creștere salarială vor beneficia asistenții sociali, adică un procent de 20%. ”Majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali. Sigur, în alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. Pe medie vorbim de o creştere salarială, pe fondul de salarii, undeva la 5%. Ordonanţa vine după o creştere salarială pe tot sectorul public de 10% şi să nu uităm că de la 1 mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor se bazează pe salariul minim de 1250 de lei, care intră în vigoare de la 1 mai. Deci toate datele de majorare pe care le anunţăm se raportează la salariul minim de 1250, nu la cel existent în plată astăzi, în luna aprilie’‘, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu.
Acesta a menționat și posibilele surse de acoperire a efortului bugetar. Guvernul se gândește să susțină creșterile salariale bugetare cu dividendele obținute de companiile de stat. „Am găsit o soluţie (…), dividendele de la companiile de stat pe care le încasăm anul acesta sunt mai mari decât le-am anticipat şi vom vrea să avem dividende şi mai consistente pentru că putem obţine acest lucru imediat în perioada următoare. Deci, bună parte din suma pe care o asigurăm pe această majorare care vine din rectificare vine din dividendele pe care le vom solicita companiilor de stat. Există o obligaţie ca 50% din dividende să fie, prin lege, virate către bugetul de stat. Anul acesta dividendele sunt mai consistente, sunt mai mari, şi există posibilitatea să majorăm acest cuantum, care este minim. În funcţie de posibilităţi, cuantumul poate fi crescut cu un alt procent. În funcţie de necesităţi putem creşte acest procent, fără să afectăm politica de investiţii a companiei respective. Prin hotărâre de guvern poate fi modificat procentul de 50%”, a declarat Dan Suciu, după ședința guvernului.
Majorarea salariilor va intra în vigoare de la 1 august iar prima plată se va face pe data de 1 septembrie. Conform estimărilor, efortul bugetar suplimentar va fi de 500 de milioane de lei în acest an și de 2,3 miliarde de lei brut pentru anul viitor. Ordonanța de majorare a salariilor bugetarilor va fi aprobată, cel mai probabil, în ședința de guvern de săptămâna viitoare și, apoi, va fi publicată în Monitorul Oficial.