La sfârșitul acestei săptămâni, tinerii de la Centrul Sfânta Maria din Golești au fost invitați de către prietenii lor cuziști să petreacă o zi de vacanță la mare. Această acțiune reprezintă ultima etapă a proiectului A doua șansă pentru viață, coordonat de d-nele profesoare Teodora Bentz, Loredana Diac, Melania Pătrășcanu și Alice Lupu, în care sunt implicați elevii voluntari de la Colegiul Național Al. I. Cuza, de la clasele a IX-a A, a IX-a F și a X-a E.
Tinerii infestați cu virusul HIV așteptau cu nerăbdare această zi de vacanță, care s-a dovedit extraordinară. În primul rând, pentru că vremea a fost blândă, soarele darnic și marea foarte caldă. Pe de altă parte, microbuzul, pus la dispoziție de DJASPC Vrancea, i-a dus către cea mai frumoasă plajă, la Năvodari, unde îi așteptau șezlonguri și umbreluțe, dar și o surpriză: un vaporaș pregătit să-i plimbe pe valurile liniștite. Pentru prima oară în viața lor, tinerii de la Centrul Sfânta Maria din Golești au făcut nenumărate poze într-un vaporaș, așezând această amintire printre cele mai frumoase imagini din sufletele lor.
După momentele de relaxare, de la Năvodari, au urmat clipele de încântare de la masă, și, nu în ultimul rând, cele de distracție, de la Satul de vacanță din Mamaia. Cuziștii, care au gândit această acțiune, au reușit să dăruiască prietenilor asistați social sentimentul de vacanță perfectă, îndeplinindu-le toate visurile unui turist pofticios… Prin urmare, tinerii de la centru au mâncat de mai multe ori înghețată, au încercat și felul unu, și felul doi, și desert, au băut tot ce și-au dorit și au cumpărat mici suveniruri.
Voluntarii cuziști s-au bucurat și de sprijinul restaurantului Grand’or, respectiv al Popasului Dumbrăvița, care au asigurat pachețele consistente la dus și la întors, căci drumul Focșani – mare trebuia să înceapă și să se sfârșească asemenea unui vis frumos. Dacă îți dorești mult să dăruiești, găsești înțelegere și ajutor. Am reușit să facem rost de bani pentru motorină, pentru masa de la Mamaia și pentru câteva surprize. Fericirea lor este și fericirea noastră!, a declarat Daria Bălosu, unul dintre voluntarii cuziști înscriși în proiect.
Această etapă a fost ultima din proiectul A doua șansă pentru viață, încheiat în anul școlar 2018 – 2019, un parteneriat de succes între Colegiul Național Al. I. Cuza și Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, reprezentată de către d-na director Daniela Nicolaș.
Voluntarii cuziști își propun ca, după 13 ani de la întâlnirea cu tinerii de la Centrul Sfânta Maria din Golești, să continue și anul viitor școlar acest proiect de suflet, care, a devenit tradiție în CNAIC.
SURSA: Teodora Bentz, Colegiul Național „Al. I. Cuza”