Sunt o serie de subiecte fierbinți pe ordinea de zi a parlamentarilor care nu mai suportă amânare sau tergiversare, așa cum ar conveni, politic, majorității PSD-ALDE. Audierea în comisiile speciale a convorbirilor dintre tânăra Alexandra Măceșanu și operatorii 112 și polițiști le-a arătat și colegilor PSD din Parlament dimensiunea tragediei prin care trece, solidară cu familiile fetelor omorâte, o România întreagă. Dacă mai avem pic de umanitate în noi, ar trebui cu toții în Parlament să înțelegem și să acționăm pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu, pentru desființarea Secției Speciale pentru anchetarea magistraților, pentru respingerea, în ansamblu, a proiectelor de modificare a Codurilor penale (declarate neconstituționale de Curtea Constituțională a României), dar și pentru respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la Codul Administrativ, care dă puteri sporite numirilor politice. PNL, prin vocea președintelui partidului, Ludovic Orban, a solicitat acest lucru și cu toții în PNL, dar și în celelalte partide politice, ar trebui să fim cu toleranță zero față de practicile care împiedică meritocrația și profesionalismul în funcțiile publice să primeze în fața carnetului de partid roșu.
Asistăm cu toții, o națiune îndurerată și șocată, la distrugerea capacității administrative a statului, prin numiri politice, prin impunerea de oameni de la partid acolo unde nu se pricep, prin complicitatea infracțională de a legifera pentru interesele unora și în dezavantajul unui popor. Așa cum a spus și Ludovic Orban, PNL este în divorț definitiv cu astfel de practici și se angajează să readucă meritocrația în funcția publică. Toate inițiativele nocive ale majorității PSD-ALDE au fost contestate de PNL la CCR pentru că nu putem asista pasiv la atacarea, permanentă, a statului de drept, la subjugarea Justiției și la vulnerabilizarea sistemul de apărare a victimelor în fața infractorilor.
Pentru că structurile componente ale statului român au eșuat în a proteja și salva viața persoanei trebuie convocată sesiune extraordinară a Parlamentului în care să fie adoptate măsurile cerute de președintele statului, Klaus Iohannis. Dezbaterea parlamentară trebuie să privească revizuirea legislației în privința sistemului de localizare și intervenție rapidă pentru situații de urgență, precum și o mai bună coordonare între instituțiile de ordine publică și cele cu rol de anchetă. România trebuie să își protejeze, apere și salveze, la nevoie, cetățenii și nu să întrețină un cancer administrativ care face scut în jurul infractorilor și le deschide porțile celulelor din închisori. Am strigat la Colectiv, strigăm și acum: corupția ucide! (Deputat PNL de Vrancea, Ion Ștefan)