Garnizoana Focșani reaprinde scandalul drumului de acces spre locuințele focșănenilor de pe Calea Munteniei, din vecinătatea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată. Militarii unității i-au informat pe focșănenii care locuiesc în zona respectivă că le vor închide, din nou, singura cale de acces spre propriile case. Conducerea Garnizoanei consideră că are tot dreptul asupra terenului respectiv și, prin urmare, poate să blocheze accesul altor persoane. Terenul este în litigiu de mai mult timp între MApN și Primăria Focșani și sunt acțiuni în instanță în acest sens. La ora actuală, există două hărți cadastrale diferite cu privire la proprietarul parcelei în litigiu: una în care parcela aparține Primăriei Focșani și o altă hartă, realizată ulterior de un topometrist militar, în care parcela figurează în proprietatea MApN – Garnizoana Focșani.
În zonă s-au ridicat mai multe case, cu autorizațiile necesare, iar singura cale de intrare-ieșire este acest drum revendicat de armată. Cei care locuiesc acolo s-au adresat autorităților locale și județene, au făcut plângeri în instanță și au trimis memorii către MApN, însă șefii Garnizoanei Focșani, indiferent de nume, au susținut de fiecare dată că drumul le aparține și, în consecință, l-au închis în luna aprilie 2015. La scurt timp l-au redeschis, în urma unei ordonanțe președințiale. Totuși, zilele acestea, reprezentanții Garnizoanei au hotărât să blocheze, din nou, accesul civililor către propriile locuințe. În adresa de înștiințare, proprietarii sunt informați că luni, 16 mai, la ora 9.00, se vor trezi cu drumul închis.
Șefii Garnizoanei Focșani le transmit proprietarilor că, dacă vor să mai treacă pe acest drum (singura cale de acces, oricum), trebuie să plătească o taxă. Iar în cazul în care apare vreo situație de urgență și este necesară intervenția echipajelor de poliție, de pompieri sau de ambulanță, atunci proprietarii trebuie să sune la un număr de telefon afișat pe gard, un militar urmând să vină să descuie porțile. Între timp, s-ar putea întâmpla o nenorocire, ar putea muri cineva, ar putea fi distrusă o locuință, se pot petrece infracțiuni etc. ”Nu știm ce să mai facem, am ajuns la disperare. Cei de la armată nu vor să înțeleagă și au hotărât să închidă iarăși drumul. Noi pe unde ajungem acasă? Sărim gardurile, facem o pasarelă, ne luăm elicopter? Și așa armata nu are ce face cu acest teren, o suprafață foarte mică și cu rețele subterane de utilități”, susțin, revoltați, focșănenii care locuiesc pe Calea Munteniei.
Așadar, actualul comandant al Garnizoanei Focșani, un general parașutat pe la noi pentru a fi, apoi, promovat prin MApN (ca mulți alți predecesori), Adrian Stroea, a hotărât, și el, să blocheze accesul oamenilor la propriile locuinţe şi a închis drumul. Este cel puţin ciudat cum pentru zona respectivă există două hărţi cadastrale cu aceleaşi parcele dar cu proprietari diferiţi. Cum se poate ca pe teritoriul unei unităţi militare să se afle conducta de apă caldă a oraşului?! Cum se poate ca şefii unităţii militare să mute gardul după cum li se pare că au dreptul asupra unor suprafeţe care le nu aparţinuseră?! Cum e posibil să blochezi singura cale de acces pe care mai multe familii o au pentru a ajunge la casele lor?! După cum se vorbește în șoaptă, de mai mult timp (mai ales în cercurile militarilor pensionați sau pensionabili), toată tărăşenia pare a se fi pornit de la dorinţa unui fost comandant al unităţii de a lăţi curtea şi de a ’’proteja’’ mai mulţi pruni (care asigurau o cantitate importantă de ţuică) de ’’atacurile’’ civililor. Pe lângă pornirile expansioniste ale comandanţilor militari, trebuie să amintim şi neglijenţa Primăriei Focşani (cu primar, secretar, jurişti, specialişti etc), care nu a catadicsit să intabuleze, la timp, un teren ce-i aparţine. Şi uite-aşa, mergând de la delăsare până la forţă, se permit abuzuri care afectează viaţa mai multor focşăneni de toate vârstele. Vom vedea, în dimineața zilei de 16 mai, lacătul și mitraliera ”păzind” de ”invazia” câtorva zeci de oameni (inclusiv copii, femei și bătrâni), o cale de acces pietruită, la marginea drumului european 85 (Calea Munteniei), ”vitală” pentru siguranța, securitatea și independența României?