A doua zi a evenimentului național ”Săptămâna Prevenirii Criminalității” a fost dedicată prevenirii violenței în familie – fenomen complex, având consecințe atât în plan individual și familial, cât și la nivel comunitar și al societății în ansamblu. În acest context, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei de ordine publică au desfășurat activități de informare cu cetățenii și reprezentanții autorităților locale din comunele Vulturu și Ciorăști, discutând despre modurile în care trebuie să acționeze în cazul în care se află în situații de risc, instituțiile abilitate pentru a interveni în astfel de situații, măsurile ce pot fi luate față de agresor.
Polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară au mers la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din orașul Panciu, unde au desfășurat o activitate în cadrul proiectului pentru reducerea violenței fizice și psihologice „Împreună împotriva violenței!”. Polițiștii au organizat și o activitate pe terenul de sport din incinta unității de învățământ, la care au participat peste 60 de elevi, cărora le-au fost adresate recomandări, fiind scrise mesaje, cauze și soluții pentru aplanarea conflictelor. La final, sub promisiunea de a nu folosi violența fizică și verbală, elevii și polițiștii au format un „lanț uman” în semn de solidaritate pentru victimele violenței în familie.
În a doua parte a zilei, în municipiul Focșani, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din cadrul Poliției Municipiului Focșani au mers la fabrici de confecții textile unde au discutat cu angajații despre prevenirea violenței domestice și le-au oferit materiale cu recomandări preventive. Dacă eşti victima violenţei domestice …
– depune o plângere la poliţie
– prezintă-te la Serviciul de Medicină Legală pentru eliberarea unui certificat medico-legal!
– în cazul în care sunt implicaţi copii, adresează-te Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului!
– cere ajutorul instituțiilor și organizaţiilor care oferă sprijin, consiliere şi adăpost (poţi afla datele de contact ale acestora de la preot, poliţist, asistent social)!
– NU ÎŢI RETRAGE PLÂNGEREA, amăgindu-te că lucrurile se vor schimba în bine!
Săptămâna Prevenirii Criminalității va continua cu serii de activități informativ-preventive, în fiecare zi fiind abordate subiecte pe teme distincte. Tema zilei de mâine, 25 mai, va fi prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori. (IPJ Vrancea)