Postul Nașterii Domnului/ Crăciunului începe cu ziua de 15 noiembrie și ține până în 24 decembrie inclusiv. Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte. Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoveghi.
Datina colindatului în poporul român este străveche. Chiar dacă nu poate fi precizată cu exactitate data apariţiei acestui obicei, totuşi conţinutul poetico-literar al colindelor indică faptul că ele dinaintea formării poporului nostru, adică din secolul I, din vremea în care Sfântul Apostol Andrei propovăduia Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos pe teritoriul Dobrogei. Colindul românesc, prin forma sa simplă şi prin mesajul pe care-l exprimă, este glasul sfânt al Evanghelii şi al Bisericii extins sau transmis în sufletele şi-n casele creştinilor.
Postul Nașterii Domnului este o perioadă dedicată dăruirii. Darurile se oferă ca milostenie pentru cei aflați în lipsuri. Darurile de Crăciun sunt simbol al răspunsului nostru la multele daruri duhovnicești pe care Dumnezeu Fiul ni le aduce prin întruparea Sa. De asemenea, această perioadă este legată de daruri datorită Sfântului Ierarh Nicolae, serbat în 6 decembrie, care a îmbinat apărarea Ortodoxiei cu grija față de săraci, de orfani, de oamenii necăjiți, însingurați și înfrigurați. Așadar, în acest post, pe lângă pregătirea duhovniceasca interioară, creștinul trebuie să facă și milostenie, după modelul Sfântului Nicolae, dăruind altora, ca semn al iubirii frățești, daruri spirituale și daruri materiale sau măcar un cuvânt bun, o mână de ajutor, o încurajarea unui om sărac, singur, deznădăjduit sau întristat. (sursa: basilica.ro)
Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase. În decursul acestei perioade de post sunt multe zile cu dezlegare la pește (14 din 40), după cum urmează:
- 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
- 26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
- 27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
- 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
- 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
- 4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
- 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
- 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
- 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
- 11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
- 12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
- 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
- 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
- 18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)