În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. „Apele Române” alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este de 78,14%, în scădere față de săptămâna trecută când era de 78,59%. Volumul de apă în principalele 40 de lacuri este de 3,39 miliarde metri cubi (în scădere față de 3,46 miliarde metri cubi cât era la începutul lunii iulie). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârșitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, un coeficient de umplere de cca. 75%.
În prezent, în 311 de localități (din care 8 orașe/municipii Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Târgu Ocna, Hârlău, Roman, Târgu Neamț, Solca) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare. Cele mai afectate sunt județele: Iași – 93 localități, Vrancea – 35 localități, Neamț – 36 localități, Botoșani -31 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 17 localități, Galați – 14 localități, Mehedinți – 8 localități, Vaslui – 10 localități, Olt – 8 localități, Argeș și Giurgiu – 6 localități, Dâmbovița – 5 localități, Suceava – 4 localități, Teleorman – 2 localități, Dolj și Caraș-Severin – 1 localitate. În prezent, 272 de localități – care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale- sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat). Cele mai multe localități sunt în județele: Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea și Gorj. Cele mai afectate sunt județele Botoșani -153 localități din care și municipiul Dorohoi, Vaslui – 59 localități, Bacău – 18 localități, Neamț – 12 localități, Suceava – 9 localități, Iași – 7 localități, Galați – 5 localități.
Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, în 37 s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ. Fiecare dintre noi poate adopta soluții individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol. (sursa: Administrația Națională Apele Române)