În perioada ianuarie – 20 august 2024, activitatea polițiștilor din structurile de poliție rutieră s-a concentrat atât pe asigurarea fluenței traficului rutier și desfășurarea acestuia în condiții de siguranță pe toate arterele județului, cu precădere pe DN2-E 85 unde valorile de trafic se mențin ridicate, cât și pentru reducerea numărului de evenimente rutiere. Analiza cauzelor producerii celor 58 de accidente grave înregistrate, soldate cu 21 de persoane decedate și 54 rănite grav, relevă faptul că viteza excesivă este principala cauză generatoare, urmată de nerespectarea distanței corespunzătoare a vehiculelor în trafic și indisciplina pietonilor.
Pe fondul vitezei neadaptate la condițiile de trafic au fost înregistrate 9 accidente grave soldate cu 2 persoane decedate și 8 rănite grav. Din cauza nerespectării distanței între vehicule s-au produs 8 accidente rutiere grave, în urma cărora o persoană a decedat și alte 8 au fost rănite grav, iar în ceea ce privește indisciplina pietonilor, s-au înregistrat 6 accidente grave, soldate cu 2 persoane decedate și 4 rănite grav. Dispozitivul de circulație rutieră a fost redimensionat și adaptat potrivit intervalelor orare, zilelor și zonelor în care s-au produs cele mai multe accidente de circulație, acționându-se și în sistem integrat, cu polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică Vrancea.
Având în vedere valorile de trafic înregistrate pe DN2-E85, polițiștii au acționat permanent, prin patrularea pe acest segment rutier cu semnalele luminoase în acțiune, pentru asigurarea vizibilității autospecialelor de poliție în trafic și prevenirea încălcării normelor rutiere de către participanții la trafic. Au fost folosite aparatele radar din dotare și pistoalele tip radar, pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză, pe toate categoriile de drumuri unde s-au înregistrat frecvent accidente de circulație pe fondul vitezei excesive.
În acest sens au fost organizate și desfășurate acțiuni pe linie de viteză, în cascadă, împreună cu județele limitrofe Bacău, Buzău și Covasna. De asemenea, în cadrul acțiunilor coordonate de către Direcția Rutieră, Serviciul Rutier Vrancea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General de Aviație, traficul pe DN2 E85 fiind monitorizat cu un elicopter, în vederea creșterii gradului de disciplină rutieră, prin identificarea conducătorilor auto care încalcă normele rutiere.
Polițiștii Serviciului Rutier Vrancea au organizat, de asemenea, 19 acţiuni în baza dispoziţiilor Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pe linia transportului de marfă și persoane (“Truck & Bus”) folosirii centurii de siguranță, pentru combaterea vitezei excesive și a prevenirii consumului de alcool și substanțe interzise.
Astfel, la nivelul Serviciului Rutier Vrancea au fost organizate 185 de acțiuni pe linia reducerii riscului rutier ( 99 de acțiuni au vizat combaterea nerespectării regimului legal de viteză ) și aplicate 24.380 de sancţiuni contravenţionale, din care 23.480 au fost la regimul circulaţiei şi 900 la alte acte normative. Pe linia nerespectării regimului legal de viteză au fost aplicate 10.172 de sancțiuni contravenționale, iar pentru încălcarea regimului legal de viteză au fost fost reținute 1.440 de permise de conducere.
În perioada următoare, prioritatea structurilor de poliție rutieră se va concentra pe activitățile care converg către reducerea riscului evenimentelor în rândul participanților la trafic, precum și pe cele de verificare a infrastructurii rutiere din zona adiacentă unităților de învățământ și a mijloacelor de transport în comun, având în vedere deschidera noului an de învățământ. (IPJ Vrancea)