Comportament de neînțeles al reprezentanților unor instituții publice în legătură cu accidentul în care a fost implicat primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă. Neînțeles într-o societate normală dar specific celor care se află în funcții publice în Vrancea. Toți cei care au avut vreo legătură cu cercetarea accidentului, acordarea de îngrijiri medicale sau alte aspecte colaterale au dat dovadă de niște excese demne de o cauză mai bună. La urma urmei, primarul unui oraș este un om ca oricare altul, implicat într-un eveniment rutier care se poate întâmpla oricui, a ajuns la spital ca orice persoană rănită iar ziariștii se interesează de accidentul respectiv la fel ca în alte situații asemănătoare.
Cei care au trecut prin zona unde s-a produs accidentul ne-au spus că au remarcat graba cu care două persoane au scos plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale mașinii Audi A4 – 13 MIS – pentru a nu se vedea că autoturismul respectiv este al lui Cristi Misăilă. De neînțeles un asemenea gest dar nu este prima dată când cei care ajung primii la locul unui accident fac acest lucru. Nu știm dacă din proprie inițiativă sau în urma unui ordin de la superiori (sau din politică). Așteptăm, totodată, imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă, inclusiv de la stația MOL din apropiere. Șoferii care se aflau în zonă când s-a produs accidentul spun ceva de faptul că primarul depășea o mașină prin dreapta și l-ar fi derutat pe șoferul care nu a acordat prioritate. Alte voci susțin că nu s-a arătat rezultatul etilotestului după ce primarul a suflat în aparat. Aceste aspecte au fost semnalate de către cei care au fost în preajmă dar nu înseamnă că primarul Misăilă s-ar face vinovat de ceva. Doar că apar niște semne de întrebare și suspiciuni din cauză că unii nu înțeleg să se comporte normal cu toată lumea și în toate împrejurările, indiferent de numele și funcțiile celor implicați.
O situație penibilă s-a petrecut la Spitalul Județean din Focșani. Nici aici nu este pentru prima dată. Este o instituție publică pe care managerul Constantin Mîndrilă a pus stăpânire ca pe propria moșie. Ziariștii nu au fost lăsați să filmeze nici măcar în curtea spitalului. Mai întâi, angajații firmei de pază i-au luat în primire pe cameramani și le-au spus să nu filmeze. Apoi, l-au sunat pe managerul Mîndrilă (care venise val vârtej la serviciu când a aflat că primarul a ajuns la UPU, la fel ca atunci când i se făcuse rău lui Oprișan). Așa cum ne-a obișnuit, Mîndrilă le-a interzis operatorilor să filmeze în curtea spitalului și i-a dat afară (pe baza cărui articol din Constituție sau a cărei legi?). A făcut-o și pe interesantul și pe lupul moralist în fața ziariștilor, flancat de oamenii de pază.
Domnilor de prin instituții publice! A fost un eveniment public în care a fost implicată o persoană cu o funcție publică. Asta nu contează în fața legii sau în fața lui Dumnezeu. Cazul trebuie tratat ca oricare altă situație similară. Dacă persoana publică nu dorește să stea de vorbă cu presa, poate să transmită mesajul și să-și prezinte punctul de vedere printr-un intermediar autorizat, cu informațiile minime de rigoare. Fără manipulări, filosofii, agresiuni verbale, demonstrații de ”mușchi”, șmecherii ieftine, ascunzișuri, parti-pris-uri și altele. asemenea. Altfel, înseamnă că e ceva în neregulă, că se ascunde ceva, că se încearcă o manipulare, ceva care să ducă evenimentul pe o pantă dorită de cineva anume. Se iscă tot felul de întrebări și tensiuni și se creează o suită de suspiciuni care nu-și au rostul. Nu-și au rostul dacă fiecare s-ar comporta firesc, legal, corect, transparent, mai ales cei aflați în funcții publice.