vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăFocsaniAcțiuni de informare și prevenire a violenței în școli

Acțiuni de informare și prevenire a violenței în școli

Violența în unitățile de învățământ reprezintă un fenomen de actualitate prezent în preocupările instituțiilor cu abilități în domeniu, dar și pe agenda mass-mediei sau a societății civile. Plecând de la concluzia că actele de violență reprezintă principala problemă cu care se confruntă unitățile de învățământ preuniversitar, Direcția Siguranță Școlară și Direcția Ordine Publică au inițiat un proiect care se concentrează asupra reducerii violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.

În vederea implementării proiectului, la nivelul fiecărui județ au fost selectate câte patru unități de învățământ. Astfel, Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea au selectat patru unități de învățământ în cadrul cărora sunt implementate proiectele și anume:

-Școala Gimnazială ,,Oana Diana Renea’’ din municipiul Focșani – Proiectul ”Fii parte din soluție, nu din problemă!”;

-Școala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu’’ din orașul Mărășești – Proiectul – ”Școala noastră, o școală fără violență!”;

-Liceul Tehnologic ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din orașul Panciu –Proiectul ”Împreună împotriva violenței!”;

-Școala Gimnazială Slobozia Bradului – Proiectul ”Învață să spui nu violenței!”.

În cadrul proiectelor, în perioada 30 ianuarie – 12 iunie 2022, se vor realiza activități cu elevii de gimnaziu și cadrele didactice, pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar. Elevii ciclului gimnazial din cele patru unități de învățământ lucrează intens pentru a concura, săptămâna viitoare, la faza pe școală și la cea județeană, unde vor prezenta materiale informativ-preventive (afiș, format 100×70 cm) și un clip video (durată maximă 3 minute), prin care vor transmite mesaje de descurajare a violenței fizice și psihologice. Materialele realizate de către elevi vor fi votate la nivelul școlii și la nivel județean, iar cele câștigătoare vor fi jurizate la nivel național în data de 25 martie a.c.

Prevenirea infracțiunilor comise cu violență presupune intervenția asupra oricăror forme de violență fizică, ținând cont de faptul că, deși cele mai multe agresiuni comise în școală nu reprezintă un pericol social ridicat la adresa securității fizice a elevilor. Prin violențe în unitățile de învățământ înțelegem, însă, și violența psihologică – bullying, având în vedere că aceasta are consecințe negative majore asupra stării emoționale a minorilor. Pentru diminuarea actelor de violență, de la lansarea proiectelor, polițiștii de la siguranță școlară și cei de la ordine publică au realizat activități cu elevii și cadrele didactice prezentând recomandări preventive, legislația în domeniu, spețe, rolul comisiilor antiviolență și antibullying, existente la nivelul tuturor unităților de învățământ.

Având în vedere resursele umane ce pot fi implicate în acest proiect precum și nevoia unei activități intensive în rândul categoriilor țintă, care să conducă la transmiterea eficientă a mesajului și dezvoltarea unor mecanisme eficiente de intervenție la nivel local, în cadrul proiectelor, și nu numai, vor fi continuate activitățile de informare cu părinții și elevii, până la sfârșitul anului școlar în curs. (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu