vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăComuna meaBOLOTESTIAcțiuni de prevenire și informare cu privire la protecția animalelor

Acțiuni de prevenire și informare cu privire la protecția animalelor

În perioada 23 iunie – 02 iulie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat activități în mai multe localități din județ, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale reglementate și sancționate de cadrul legislativ în vigoare privind protecția animalelor. Activitățile s-au desfășurat și în contextul unei campanii de sterilizare gratuită a animalelor de companie (câini și pisici) inițiată de Primăria comunei Bolotești, cu sprijinul unei asociații de profil. Au fost desfășurate activități de informare a cetățenilor, au fost prezentate aspecte legislative și atribuțiile Biroului pentru Protecția Animalelor, fiind totodată efectuate verificări cu privire la respectarea obligațiilor legale de către deținătorii/ proprietarii de câini din rasele considerate periculoase. Cu această ocazie reamintim următoarele :

  • Potrivit art. 8 alin(4) din O.U.G 155/ 2001

Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. (sancțiune de la 5.000 lei la 10.000 lei conform art. 14 alin.(1) b) din O.U.G 155/ 2001)

  • Potrivit art. 13^2 din O.U.G 155/ 2001

Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune. (sancțiune de la 5.000 lei la 10.000 lei conform art. 14 alin.(1) b) din O.U.G 155/ 2001)

Acest act medical veterinar al sterilizării poate duce la reducerea fenomenului de abandon al animalelor, precum și diminuarea numărului animalelor fără stăpân. De asemenea, în aceeași perioadă, în baza unui plan de acțiune comun al I.P.J. Vrancea și D.S.V.S.A. Vrancea, au fost demarate activități pentru verificarea unităților de tip stână și/sau tabără de vară de pe raza județului Vrancea, pe linia respectării condițiilor de sănătate, bunăstare și deținere a animalelor. În urma activităților, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale pentru abateri de la prevederile cadrului legislativ în vigoare, în valoare de peste 4.300 lei.

Reamintim cu această ocazie o serie de obligații ce le revin persoanelor ce dețin astfel de animale:

  • Potrivit art. 5 alin. (1) din Legea 205/ 2004 R

Deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistență medicală. (sancțiune de la 3.000 lei la 12.000 de lei conform art. 26 alin.(2) din Legea 205/ 2004 R). Deținătorilor le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi asupra animalelor! Prin rele tratamente se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile precum și neasigurarea condițiilor prevăzute mai sus. Prin cruzime față de animale se înțelege:

-omorârea animalelor, cu intenție;

-maltratarea și schingiuirea animalelor;

-practicarea tirului pe animale domestice sau captive;

-organizarea de lupte între animale sau cu animale;

-folosirea de animale pentru expoziții,spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;

-administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;

-folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

-abandonarea și/sau alungarea unui animal care depinde de îngrijirea omului;

-despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum 8 săptămâni;

-intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului (codotomie, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților);

-capturarea animalelor prin alte metode (laț, capcană) decât cele prevăzute de lege;

-provocarea de suferințe fizice sau psihice prin orice mijloace;

-folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât imobilizarea animalelor.

ATENȚIE! NERESPECTAREA CELOR PREZENTATE POATE ATRAGE RĂSPUNDEREA CONTRAVENȚIONALĂ SAU PENALĂ

La nivelul I.P.J. Vrancea s-a înființat Biroul pentru Protecția Animalelor, al cărui obiect de activitate se circumscrie respectării prevederilor Legii 205/2004 Republicată privind protecția animalelor, precum și OUG 55/2002 Republicată privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, dar și OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. În cazul unei sesizări, procedura legală este aceeași ca și în celelalte situații:

–  prin plângere formulată în scris sau verbal,

– direct ori telefonic, la sediul unităților de poliție,

– sesizare din oficiu,

– apel telefonic prin SNUAU 112. (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu