Guvernul Orban își angajează răspunderea în Parlament privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacă alegerile locale vor fi în două tururi în acest an, atunci putem spune că se revine, astfel, la o stare de normalitate. USR-PLUS, partidele mici, societatea civilă și o parte din PNL se declară mulțumiți, PSD și UDMR nu. Toată lumea începe să facă legături și calcule politice. Strategiile și modalitățile de acțiune se regândesc.
Liberalii lui Orban nu sunt fericiți sută la sută. Unii primari în funcție și o parte din aspiranții care se visau primari pe valul electoral al PNL constată că vor avea mai mult de muncă pentru a ieși învingători, la scrutinul din acest an. Primarii liberali nu vor avea emoții, în general, pentru clasarea pe primul loc în preferințele electoratului în primul tur. Dar nu va fi de ajuns. Foarte puțini vor reuși să obțină, în turul întâi, 50%+1 din voturile cetățenilor înscriși în listele electorale permanente. Și atunci vor merge în turul doi, cu prima șansă, e adevărat, dar au de muncit. Totuși, puțini dintre primarii PNL în funcție nu vor câștiga un nou mandat în acest an. La rândul lor, candidații liberali care vor să doboare primarii PSD, se bazează, în principal, pe valul de încredere de la nivel național. Vor accede în turul doi în multe localități din țară, iar apoi depinde foarte mult de ei înșiși, de personalitatea și caracterul lor, în a avea succesul electoral final.
Pesediștii se arată deranjați de alegerea primarilor în două tururi. Tendința votului politic de anul trecut și cercetările sociologice prezente arată că PSD a scăzut mult în preferințele electoratului. Iar primarii PSD în funcție (cei mai mulți din țară) se bazau pe un scrutin local cu un singur tur pentru a avea șanse mari la obținerea unui nou mandat. Cu două tururi de scrutin, cu imaginea negativă a partidului și cu tensiunile interne, primarii PSD își văd diminuate șansele de a-și păstra funcția. De asemenea, fără Guvern, fără șefi în instituții publice locale și guvernamentale, primarii și liderii PSD nu mai pot exercita presiunea specifică în perioadele electorale, așa cum am văzut de 30 de ani încoace. Teoretic, contracandidații cei mai importanți ai primarilor PSD își vor uni forțele în turul al doilea pentru a-i da jos din scaun. Și practic se va întâmpla acest lucru, în majoritatea cazurilor. Vor fi puține situații în care, de exemplu, PNL și USR-PLUS nu vor colabora împotriva PSD. Cât privește candidații PSD din localitățile cu primari liberali, aici va fi mult mai greu. În astfel de cazuri, doar personalitatea candidatului poate schimba ”cursul” valului politic.
Liderii USR-PLUS jubilează. Sunt extrem de mulțumiți de alegerea primarilor în două tururi. Ei speră ca un număr cât mai mare de candidați proprii să se claseze între primii doi în turul întâi, astfel încât, în turul al doilea, să reușească să adune voturile majorității. Teoretic, așa e. Practic, însă, se observă că alianța nu mai e pe un val așa de mare ca acum un an. Resursa umană și organizațională nu s-a îmbogățit prea mult în ultimul timp. Iar tensiunile de la nivel național, la care se adaugă și unele în plan local, contribuie la o ”stagnare” (dacă nu chiar diminuare) a tendinței de vot pentru USR-PLUS. Și e posibil ca și orgoliile locale PNL, pe de o parte, și USR-PLUS, pe de altă parte, să nu conducă la o colaborare anti-PSD peste tot în țară.
Liderii și primarii UDMR sunt supărați din cauza acestei decizii a Guvernului Orban. Se află cam în aceeași situație ca PSD (și în acest caz se aseamănă cele două formațiuni). Primarii de etnie maghiară se vor împuțina, probabil, însă nu cred că într-un procent radical. Mai ales dacă, în turul al doilea, UDMR va colabora cu PSD împotriva PNL-USR-PLUS-PMP.
Partidele mici, care mai speră câte ceva, sunt mulțumite de alegerea primarilor în două tururi. Vor avea liste de candidați destul de ”pline”, pentru că mulți nu-și vor găsi loc pe la partidele mari, în special la PSD. Atunci ALDE, PMP, Pro România se vor arunca în lupta electorală cu speranța maximizării potențialului electoral. Apoi, la mica ciupeală obișnuită, pot accede și la posturi de viceprimar (sau alte facilități). Înțelegerile politice se vor face doar la nivelul localităților, fiind greu de atins/ depășit pragul de 5% la votul pentru consiliile județene în cazul celor 3 formațiuni politice. Mai e timp de reorganizări și reevaluări.
Toată lumea așteaptă ca PSD să fie marele perdant al alegerilor locale din acest an. Teoretic, așa pare. Însă primarii și consilierii în funcție (plus ceilalți candidați) ai PSD vor trage tare la scrutinul local, total diferit de alegerile europarlamentare și cele prezidențiale de anul trecut. Anul trecut, aleșii locali PSD au făcut mai mult non-combat, au stat la cutie și nu s-au implicat decât sporadic în campaniile electorale. Alegerile locale îi vizează, însă, în mod direct pe ei înșiși. E vorba, la urma urmei, de poziția lor în societate, de banii lor, de familia lor, de viitorul lor. Alegerile locale sunt mult prea personale. De aceea, primarii PSD vor fi mai greu de învins la locale decât la celelalte tipuri de alegeri.
PS – Cum rămâne cu votul românilor din străinătate? Cum vor proceda studenții și ceilalți alegători care nu sunt în localitatea de domiciliu în ziua scrutinului? O variantă de rezolvare a acestei situații și de a-i ajuta pe cât mai mulți români să-și exercite dreptul la vot este reglementarea votului prin corespondență. La cel electronic nu ne putem gândi, acum, din păcate.