duminică, septembrie 8, 2024
AcasăPoliticaAlegerile și democrația: de ce nu votează românii?

Alegerile și democrația: de ce nu votează românii?

De ce nu votează românii? Prezența la vot a românilor reprezintă un semnal serios de alarmă pentru viitorul țării. Semnificația mersului la vot s-a pierdut în ultimii ani. Care sunt cauzele multiple ale acestui fenomen, PRESShub a încercat să afle direct de la firul ierbii, discutând cu oamenii.

Motivele neîncrederii în puterea votului de a schimba ceva în societate sunt multiple și reflectă problemele de fond ale societății românești. La întrebarea „De de nu votează românii?”, răspunsul „Totul pornește de la educație” pare să fie o cauză generală identificată de unii interlocutori cu care am discutat. Printre altele, ei au menționat: „lipsa de educație civică”,„incultura”, „indiferența” și faptul că „de-a lungul timpului s-a inoculat ideea că alegerile nu sunt importante și politica este o treabă murdară în care mai bine nu te bagi”.

Cine ar avea de câștigat de pe urma unei prezențe ridicate la vot? Pentru a evita chestiunile și dezbaterile de acest tip, unele state (Australia, Singapore, Brazilia, Luxembourg) au recurs la impunerea votului obligatoriu, în timp ce altele desfășoară campanii intense prin care se încurajează participarea la vot.

Așa se explică importanța exercitării acestui drept. Ar reprezenta pentru România o soluție introducerea votului obligatoriu?

Analistul politic, lector universitar George Jiglău este de părere că: „nu suntem pregătiți pentru votul obligatoriu, nici măcar pentru o prezență semnificativ mai mare la vot. O prezență mare la vot funcționează și ajută când avem o democrație funcțională”, spune acesta.

Articolul integral poate fi citit pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu