duminică, septembrie 8, 2024
AcasăSocietateAlertă cibernetică: utilizatorii de Android sunt vizați de o nouă amenințare

Alertă cibernetică: utilizatorii de Android sunt vizați de o nouă amenințare

Rafel Remote Access Tool (RAT)

reprezintă un tip de malware conceput pentru sistemele Android. Acesta conferă atacatorilor capacitatea de a gestiona dispozitivele infectate de la distanță, fără ca proprietarii acestora să fie conștienți de prezența sa. Malware-ul poate evita detecția pentru perioade extinse, ceea ce îi sporește eficiența în cadrul atacurilor. Recent, acesta a fost semnalat ca fiind prezent și în România. Rafel RAT reprezintă o amenințare cibernetică majoră, ce poate fi folosită pentru spionaj și atacuri ransomware sofisticate. Evoluția sa de la un simplu instrument de spionaj la un malware multifuncțional reflectă adaptabilitatea și pericolul pe care îl reprezintă pentru utilizatorii de dispozitive cu sistem de operare Android.

În unele atacuri, victimele au fost convinse să instaleze RAT-ul prin intermediul unor aplicații foarte cunoscute (cum ar fi Black WhatsApp, Story Saver for Instagram etc.), aplicații de suport sau soluții antivirus. În alte cazuri, atacurile au avut loc prin email-uri care foloseau tehnici de inginerie socială pentru a convinge destinatarii să deschidă documente atașate sau să acceseze site-uri web infectate, instalând astfel malware-ul pe dispozitivele proprii. Niciunul dintre aceste atacuri nu necesită acces cu drept de administrator (root), astfel încât acestea operează cu succes pe dispozitive cu sisteme de operare nemodificate. Rafel RAT funcționează foarte bine pe Android 12 și versiunile anterioare, dar au fost înregistrate atacuri reușite și asupra dispozitivelor cu Android versiunea 13.

Metode de distribuție (vectori de atac)

  • E-mailuri de tip phishing: Infractorii cibernetici folosesc adesea e-mailuri atent concepute care par a fi din surse legitime, conținând link-uri sau atașamente care, atunci când sunt accesate, duc la instalarea Rafel RAT.
  • Site-uri web malițioase: Utilizatorii pot fi înșelați să viziteze site-uri web compromise sau false care exploatează vulnerabilități în sistemul Android sau folosesc tehnici de inginerie socială pentru a convinge utilizatorii să descarce malware-ul.
  • Aplicații false: Rafel RAT este frecvent deghizat ca aplicație legitimă, precum actualizări de sistem, jocuri populare sau aplicații utilitare. Acestea sunt distribuite prin magazine de aplicații neoficiale sau link-uri de descărcare directă.
  • SMS și conturi de social media: Atacatorii pot folosi mesaje text sau platforme de social media pentru a răspândi link-uri către aplicații sau site-uri web infectate.

Conștientizarea și măsurile de protecție adecvate sunt importante pentru a preveni infectarea și pierderea datelor. Datorită mecanismelor de protecție specifice, Rafel RAT adesea nu este detectat de software-ul antivirus clasic. Recomandăm implementarea următoarelor măsuri de bază de securitate cibernetică:

  • Sporirea vigilenței este principalul atu avut oricând la dispoziție de către un utilizator obișnuit. Manifestați atenție la verificarea e-mailurilor primite, în special a celor care conțin atașamente sau link-uri suspecte!
  • Descărcați aplicațiile doar din surse de încredere, folosind doar magazinele oficiale, cum ar fi Google Play Store.
  • Analizați cu atenție permisiunile aplicațiilor solicitate la instalare sau la actualizare și fiți precauți la aplicațiile care solicită permisiuni excesive sau inutile.
  • Scanați cu o soluție de securitate instalată pe dispozitiv sau cu una disponibilă gratis online, link-urile sau atașamentele suspecte. Nu uitați să aplicați la timp update-urile pentru aceste soluții de securitate!
  • Pentru a vă proteja eficient împotriva ransomware, trebuie să vă concentrați în principal pe poarta principală de acces a acestuia: comunicarea prin e-mail. Acestea se ascund adesea sub forma unor fișiere, aparent legitime, ce permit atacatorilor accesul la sistem și rularea unor programe de exfiltrare și/sau criptare a fișierelor de pe dispozitivele compromise.
  • Actualizați de urgență sistemele de operare, programele antivirus, browser-ele web, clienții de e-mail și alte programe utilitare.
  • Realizați periodic sesiuni de training cu personalul. Acestea sunt necesare atât pentru conștientizare/prevenire, cât și pentru a ști ce este de făcut în cazurile în care au loc incidente de securitate cibernetică, astfel încât acestea să fie gestionate eficient.
  • Nu ezitați să contactați Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), în cazul în care suspectați că dispozitivele din cadrul entității dumneavoastră au fost compromise sau sunteți subiectul unui atac cibernetic. (sursa și detalii: Directoratul Național de Securitate Cibernetică)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu