vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăStiri InterneAlertă Infocons după analiza pateului de porc din mai multe magazine: trei...

Alertă Infocons după analiza pateului de porc din mai multe magazine: trei sferturi dintre produse conțin slănină, 15% ficat de porc în compoziție

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total, au fost analizate 40 de produse, de la următorii producători/ distribuitori:

  • Orkla Foods Romania S.A
  • Vascar S.A.
  • Prefera Foods S.A.
  • Mandy Foods International SRL
  • Scandia Food S.R.L.
  • Alimpex-maso s.r.o.
  • Carrefour România SA
  • Auchan Romania SA
  • Selgros Cash&Carry SRL
  • Romania Hypermarche SA
  • Rewe Romania SRL
  • Mega Image SRL
  • Profi Rom Food SRL
  • Lidl Discount SRL

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:

Din punct de vedere al procentajului de ficat:

  • ficat de porc se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziție

 Din punct de vedere ingredientului principal:

  • 45% au în compoziție prim ingredient apa
  • 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc
  • 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină
  • 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne

 Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • 25% au în compoziție proteină animală din/de porc
  • 77,5% au în compoziție slănină
  • 37,5% au în compoziție șorici
  • 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici

 Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de porc:

  • 72,5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

 Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:

  • 5% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:

  • 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250)
  • 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120)
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407)
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu (E451)

”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons. Mai multe detalii despre studiul asupra pateului de porc, pe site-ul Infocons.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu